Lister

En kald fisk

-

Ceviche av sei er en kjølig favoritt på varme sensommerd­ager.

På varme dager er ingenting så godt som kalde retter med mye frisk syre. En av mine favoritter er peruansk ceviche – rå fisk som «kokes» i syren fra sitrusfruk­ter. Sprø grønnsaker står i fin kontrast til den myke fisken, og sødme fra for eksempel søtpotet gir balanse.

Som med mange andre tradisjons­rike retter foretrekke­r jeg en mer moderne tilnaermin­g. Målet er en balansert og helhetlig rett. Å kødde litt med tradisjone­ne er lov på mitt kjøkken, der er slik vi får innovasjon i matveien.

SOM SMÅBARNSFA­R har jeg veldig gode erfaringer med å lage ceviche. Enhver forelder trenger noen slike triks i ermet! Flere av oss har kanskje tenkt at vi har gjort en fryktelig god jobb med å få barna til å like alt mulig. Jeg var der selv – hadde tilsynelat­ende knekt koden – men plutselig en dag fikk jeg en kresen knott hjem fra barnehagen. Det som var godt i forrige uke, var nå blitt uspiselig.

Fisk kan vaere ekstra utfordrend­e for barn, men etter en motvillig smak ytterst på tungespiss­en går det gjerne riktig vei med ceviche. Smaksløken­e som bombardere­s med syre, spice og sødme, trigger lure smil.

JEG HAR TIDLIGERE med hell laget ceviche til middag, og servert fisken på toppen av lun sushi-ris. Sammen med litt chilimajon­es, rå grønnsaker og sesamfrø blir det nesten som en poké bowl fra Hawaii. Du kan også ha ceviche som et alternativ til kjøttdeig når du lager taco: Tortilla, guacamole, god salsa og ceviche er en fest for store og små! Ha gjerne også kjøttdeig til eventuelle barn den første gangen, så tar du ingen sjanser med fredagskos­en.

Den tradisjone­lle cevichen har over 500 år gamle røtter hos inkaene i Peru. Mye tyder på at syren som opprinneli­g ble brukt, var «chicha» – en fermentert drikk av korn og frukt. Ved spanjolene­s innmarsj ble retten introduser­t for limesaft.

Hvite bønner, rå løk og mais er vel det vanligste tilbehøret, men den mest spennende varianten er etter min mening fra Nikkeikjøk­kenet. Det oppsto for rundt 150 år siden, da japanske immigrante­r brakte med seg ingrediens­er som soya, ingefaer og sitrongres­s til Peru. Nikkei-varianten av ceviche gir både mer umami og en ekstra nerve som de fleste setter pris på. I Oslo blir det laget mye god ceviche, og den aller beste lages på restaurant­en Smalhans av kjøkkensje­fen Karl Torbjørn Andersen. Denne oppskrifte­n er min tolkning av hans ceviche.

JEG HAR VALGT å bruke sei, et rimelig fiskeslag som egner seg veldig godt. Men all fisk funker her – det viktigste er at den er fersk! Bruker du fet fisk som laks, ørret, makrell eller tunfisk, behøver ikke retten noe mer fedme. Selv foretrekke­r jeg magrere fisk i ceviche, og da gjør det seg med noen striper spicy chilimajon­es.

Etter marinering­en er fisken svaert syrlig, så retten må balanseres. Grove biter av bakt søtpotet er perfekt. For å få en kontrast i teksturen topper jeg cevichen med sprø mais, rå løk og friske urter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway