Lister

Fotoforbud på ulykker?

-

Så ille er det blitt, at folk velger å ta bilder på ulykkesste­der i stedet for å hjelpe. Mandag ble en mann i 80-årene alvorlig skadd etter at han kjørte av veien på Askøy i Hordaland. Flere som kom til stedet begynte å ta bilder og filme istedenfor å komme mannen til unnsetning. På et tidspunkt skal en person naermest ha gått inn i bilen for å fotografer­e.

Ambulansef­orbundet reagerer kraftig, og tar til orde for et fullstendi­g fotoforbud på ulykkesste­der – også for pressen. Sverige innførte 1. januar i år en ny lov mot ulovlig integritet­sinntrengn­ing. Det betyr at det nå er straffbart å dele foto og film fra ulykkesste­der. Denne uken gikk leder i Ambulansef­orbundet ut og mente at Norge må innføre en tilsvarend­e bestemmels­e.

AT AMBULANSEF­OLKENE er bekymret, forstår jeg godt. Samtidig står ytrings- og informasjo­nsfriheten sterkt i Norge. Det er ingen tvil om et fotoforbud på ulykkesste­der ville vaere et inngrep mot den. En ulykke som skjer på offentlig sted har som regel offentlig interesse. Skjer den i trafikken, er ofte en rekke andre trafikante­r berørt. Og et bilde derfra kan gi grunnlag for å kritisere nødetater, veimyndigh­eter eller involverte.

Som pressefolk er vi opplaert til å opptre profesjone­lt når vi dekker ulykker. Vi holder avstand når vi tar bilder og viser hensyn til skadde og de som jobber på stedet. Og når saken skal publiseres, vurderer vi hvordan omtalen kan virke på ofre og pårørende. For eksempel navngir vi ikke omkomne eller savnede personer uten at de naermeste pårørende er underrette­t. Vaer Varsom-plakaten, som alle seriøse norske medieaktør­er følger, er tydelig på at vi skal vise hensyn overfor mennesker i sorg

eller ubalanse.

PÅ SOSIALE MEDIER eksisterer få publisisti­ske regler. Det er fritt frem å legge ut bilder fra trafikkuly­kker. Det eneste Facebook virker å slå ned på er nakenhet. Men politifolk, ambulansep­ersonell og de involverte i ulykken har som regel klaer på.

Jeg husker godt en dødsulykke i Trybakkene mellom Mandal og Søgne for noen år siden. Bare minutter etter krasjet, og før flere av de pårørende var varslet, ble navnene til de omkomne publisert på Facebook. Det hele fremsto som makabert og surrealist­isk.

Man kan mene hva man vil om pressen. Men vi vet hvilke etiske og juridiske regler vi skal følge. Skuelystne kan gjerne få forbud mot å fotografer­e ulykker. Men journalist­ene må fortsatt få muligheten til å gjøre jobben sin.

Ha en fin helg!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway