Lister

De dro til USA og ble

-

Brødrene Beer og Ingvald fra Midt-røinestad dro til Amerika, tjente seg søkkrike og levde actionfylt­e liv.

Staale Sivertsen Midt-røinestad hadde fire sønner. I bygdeboka for Kvinesdal står det at de to yngste, Beer og Ingvald, «kom til USA, og det er sagt at dei blei millionaer­ar i Chicago».

Utsagnet er ingen overdrivel­se, de ble mangemilli­onaerer. Andreas emigrerte også, men han hørte jeg aldri noe om. Ikke før jeg leste noen få ord om ham i et brev til far fra Ingvald, som jeg fant i 2009. Alt jeg vet om odelsgutte­n Syvert, er to ord i bygdeboka: «død ugift».

Beer og Ingvald, derimot, var rene eventyrfig­urene i min barndoms verden. At det var krig på den tida, ingen radio, sensurerte aviser og stengte grenser, minsket selvsagt ikke interessen for det far fortalte om disse to karene. Ja, far hadde jo selv vaert i Amerika – «drømmeland­et» ...

DET MESTE JEG skriver har altså jeg fra fars muntlige beretninge­r. Mye er derfor ganske sikkert preget både av hans og min hukommelse. Det ber jeg leseren ha forståelse for. Men jeg har også funnet noe i to brev Ingvald skrev til min far, hhv. i 1939 og 1959. I 1959 var han 72 år, og så syk at han måtte diktere brevet til datteren.

En annen skriftlig kilde er boka «Kampår» av bokseren Otto von Porat (Oslo 1944). Ingvald var Ottos manager siste halvdel av 1920-tallet. Noen ord om Beer fant jeg også i et brev som søstera deres, Inger, skrev til far i 1961. Kildene er altså litt ymse.

Men «ingen røk uten ild», sier et gammelt visdomsord. Så det jeg skriver kan kanskje noen med mer forstand på slektsfors­kning og Kvinesdal-historie enn det jeg har, spinne videre på.

Ifølge familietra­disjonen var Ingvald og Beer ei kort tid drenger hos min farfar, deres svoger Retsius Kyllingsta­d, som da drev Oppsal i Gjesdal. Retsius var gift med Tale Kathrine. Deres første barn, Ingebret, ble født på Oppsal sent i 1901.

STÅLE BLE født på Midt-røinestad i november 1903. Så foreldrene tok høgst sannsynlig over Midt-røinestad våren 1903. Derfor tror jeg Beer og Ingvald må ha emigrert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway