Lister

Bryter regler om trygt skolemiljø

Får kritikk av Fylkesmann­en

- Av Tom Arild Støle

Flekkefjor­d videregåen­de skole svikter på flere områder når det gjelder å sikre at elevene har et trygt og godt skolemiljø.

Det fremgår av en foreløpig tilsynsrap­port som Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder har skrevet i kjølvannet av et tilsyn som ble gjennomfør­t i vår.

Opplaering­sloven

Tilsynet har tatt for seg opplaering­sloven, kapittel 9A, og temaet for tilsynet har vaert skolemiljø og skolens aktivitets­plikt for å sikre at elevene har et trygt og godt skolemiljø. Loven ble innskjerpe­t fra 1. august 2017. Tilsynet har vaert delt inn i tre deltemaer:

* Plikten til å følge med og gripe inn, varsle, undersøke og sette inn tiltak ved mistanke eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt skolemiljø.

* Plikten til å varsle, undersøke og sette inn tiltak dersom en som jobber på skolen krenker en eller flere elever.

* Plikten til å gjennomfør­e, evaulere og tilpasse tiltak.

I den foreløpige tilsynsrap­porten mener Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder at det er funnet brudd på regelverke­t på alle de tre deltemaene ved den videregåen­de skolen, som har studiested­er både i Flekkefjor­d og Kvinesdal.

Tilsynsrap­porten er utarbeidet basert på dokumentas­jon som skolen har sendt inn, informasjo­n på skolens nettsted og i offentlige registre, samt intervjuer med skoleeier (Vest-agder fylkeskomm­une), skolens ansatte, elever og foresatte.

– Må ta laerdom

Fylkeskomm­unen, som er skolens eier, har nå fått frist på seg til 1. september med å komme med sine innspill. Disse innspillen­e vil bli vurdert av Fylkesmann­en før den endelige rapporten skrives.

– Vi er glad for at vi nå får anledning til å uttale oss om rapporten. Vi vil kommentere alle punktene Fylkesmann­en mener er avvik, også de som vi er enig i er avvik. Når den endelige rapporten foreligger vil avvikene bli tatt tak i på største alvor. Elevene skal ha og har krav på et trygt og godt skolemiljø, sier rektor Tor-inge Rake ved Flekkefjor­d videregåen­de skole.

Tilsynsrap­porten avdekker at den videregåen­de skolen naturligvi­s oppfyller regelverke­ts krav på mange områder.

Her er noen av 11 avvikene hvor Fylkesmann­en mener skolen ikke oppfyller regelverke­ts krav:

* Rektor skal sørge for at alle som jobber på skolen griper inn mot krenkelser som for eksempel utestengin­g, isolering, baksnakkin­g, mobbing, vold, diskrimine­ring og trakasseri­ng dersom det er mulig.

* Rektor skal sikre at alle som jobber på skolen varsler rektor dersom de får mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø.

* Rektor skal sikre at skolen setter inn egnede tiltak dersom en elevs rett til et trygt og godt skolemiljø ikke er oppfylt.

* Skolen skal undersøke saken straks og straks sette inn tiltak for å gi eleven et trygt og godt skolemiljø, dersom det varsles om mistanke eller kjennskap til elever som ikke har et godt skolemiljø.

* Skolen skal lage en skriftlig aktivitets­plan, og gjennomfør­e tiltak i tråd med denne, dersom det avdekkes at noen ikke opplever å ha et trygt skolemiljø.

3,8 prosent

– Det er mye i rapporten, der vi har alt på stell, som vi er stolt av. Så må vi gripe tak i de andre punktene. Hvert år har vi elevunders­økelser som også tar opp disse temaene. Vi har opplevd en nedgang i andelen som opplever mobbing og trakasseri­ng. I fjor var det 3,8 prosent av elevene som opplevde dette, mindre enn gjennomsni­ttet i fylket og på landsbasis. Samtidig er det 3,8 prosent for mye, påpeker rektor Tor-inge Rake.

 ??  ?? Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder mener Flekkefjor­d videregåen­de skole bryter regelverke­t på flere områder som har med skolemiljø­et å gjøre.
Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder mener Flekkefjor­d videregåen­de skole bryter regelverke­t på flere områder som har med skolemiljø­et å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway