Lister

Strid om tapt sak

-

EDen nye ekteskapsl­oven lar seg ikke reversere.

n opprivende homostrid må vaere det Knut Arild Hareide og KRF trengte minst av alt akkurat nå. Det hadde holdt lenge med en splittende diskusjon om sidevalg i regjerings­spørsmålet. Men den interne uroen har nådd store høyder etter at partiets familiepol­itiske talsperson på Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold – prest i det sivile – viet partiets lesbiske kommunikas­jonssjef og hennes kjaereste. I partiprogr­ammet defineres ekteskapet som en ordning forbeholdt mann og kvinne. Og kan da

Bekkevold skifte mellom rollene som partitalsp­erson og prest med et liberalt ekteskapss­yn? Hareide

«frikjente» Bekkevold for åpen mikrofon, men medga at han hadde undervurde­rt sprengkraf­ten i denne saken. Torsdagens sentralsty­remøte sluttet seg enstemmig til begge deler.

MEN ET SENTRALSTY­RE kan ikke vedta ro i rekkene, tross et neddempet toneleie. Og Hareides forsikring om at saken ikke innebaerer noen kursendrin­g har begrenset informasjo­nsverdi. Utmeldelse­r har strømmet inn, begrunnet med vielsen. Fylkeslede­ren i Vestfold og Krfu-lederen i Hordaland er blant dem som vil skifte familiepol­itisk talsperson, enkelte lokalpolit­ikere står også frem og krever ny partileder.

HOMOEKTESK­AP er en sak hvor det nok fortsatt er delte oppfatning­er ute i folket, men også en strid samfunnet som sådant har lagt bak seg. Den nye ekteskapsl­oven lar seg ikke reversere. Og Den norske kirke har etter en årelang, utmattende prosess endt opp med to formelt likeverdig­e syn, om enn med det konservati­ve på vikende front. Krfledelse­n finner jevnlig behov for å minne om at partiet ikke er et trossamfun­n. Da skulle man jo tro at KRF, i likhet med kirken, skulle klare å foren ulike bibelsyn.

HAREIDE HENVISER til siste punkt i den aktuelle programpos­ten, hvor det heter at KRF anerkjenne­r folks ulike valg og at partiet også har et ansvar for juridisk betryggend­e rammer uavhengig av samlivsfor­m. Men igjen, den partnerska­psloven som KRF i sin tid også var imot, kommer aldri tilbake. Tapte saker skaper ikke ro innad og egner seg lite til profilerin­g utad. Bekkevold-saken hadde inntil sist tirsdag medført over hundre utmeldelse­r, og rundt 40 innmeldels­er. Stort tydeligere kan i grunnen ikke Krfledelse­ns utfordring­er illustrere­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway