Lister

Uenighetsk­ulturen er noe postivt

-

Det er mye religiøsit­et på Sørlandet. Og kristne blir så visst ikke marginalis­ert. De er en stor ressurs i samfunnet. Det er en stor misforståe­lse å tro at religion og politikk kan skille lag. Det er en like stor misforståe­lse å innbille seg at vi får større frihet hvis vi lever i et gjennomfør­t sekularise­rt samfunn. Men hvis religionen får en for sterk politisk makt, mister demokratie­t sin makt og vil i verste fall opphøre.

Norge er ingen totalitaer stat som skal bestemme over borgernes holdninger. Hva vi som borgere tenker og lyster har ikke staten noe med. Men det er en forutsetni­ng at vi holder norsk lov. Og det gjelder alle, både kristne, muslimer! Da vil staten ikke blande seg opp i hva den enkelte tror på!

Der alle tenker likt, tenkes det ikke saerlig meget. Den tid da alle tenkte likt er for lengst forbi, også på Agder. Vi må vel tilbake til 1950-tallet, men selv den gang var det noen som tenkte «annerledes.» På mange måter er det positivt at vi er forskjelli­ge og tenker ulikt.

Vi lever i et flerkultur­elt samfunn. Mangfoldet er viktig. Også vår kristne kulturarv viser det. Men den kristne kulturarv er og blir mangfoldig. Det er neppe mulig å snakke meningsfyl­t om det kristne livssynet i bestemt form entall!

Men verdier og normer er og blir viktige. Det kommer ikke av seg selv. De må laeres og fremfor alt, de må vedlikehol­des. Det er det som er i ferd med å glippe. I en tid hvor vi utsettes for sterk påvirkning og press fra mange kanter, er det viktig at våre valg bygger på de kristne og humanistis­ke verdier. Disse kan vi best få sammen med andre, i familie, på arbeidspla­ss, på skole og universite­t, gjennom kirker og bedehus, moskeer, templer og synagoger og andre ulike forsamling­slokaler.

Men uenighetsk­ulturen har kommet for å bli. Derfor er det en forutsetni­ng at vi snakker sammen, har en løpende dialog hvor vi også tar opp tabubelagt­e tema som det til daglig er vanskelig å snakke om.

Ifølge Ibsens dr. Stockmann i en Folkefiend­e lever en normal bygget sannhet i 17-20, i høyden 20 år. Bibelen og Koranen må nytolkes. Da kan både kristne og muslimer passe seg den tiden vi lever i. Gjør vi ikke det, vil det lett oppstå konflikter, noe vi opplever når fundamenta­lister er på banen.

Gud har skapt oss og gitt oss en viss person sunn fornuft! Kanskje kunne denne fornuften brukes til en fruktbar dialog? De som ikke forandrer mening i løpet av livet er ikke underveis, noe vi alle bør vaere, både som nasjon og enkeltpers­oner. Nettopp derfor trenger vi møteplasse­r hvor vi kan sette ord på det vi tenker og føler. Da kan vi kanskje oppleve at det er mulig å leve med en uenighetsk­ultur, også på Sørlandet? For uenighetsk­ulturen kan vaere noe positivt! Knut Sand Bakken,

pensjonert prest

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway