Lister

Nye «dyrebare» bekjentska­per

- Av Mona Wikøren

De svarte ikke, men nikket bekreftend­e da vi spurte om det var spennende å se på dyrene.

Og de var ikke alene. Som alltid strømmet det folk til det årlige arrangemen­tet som gikk av stabelen for 30. gang i Farsund kommune i helgen.

ÅPEN GÅRD arrangeres på ulike gårder fra år til år. Denne gangen var det

Mary Friestad og Jan Petter Gjertsen på Østre Hauge som åpnet gården sin for alle som ville komme på besøk. Søndag var det strålende sol og alt lå til rette for at det skulle bli en praktfull dag for både små og store. Allerede da arrangemen­tet startet søndag formiddag, var det godt med folk. I løpet av dagen var naermere 1.000 innom gården.

SOM VANLIG var det mulig å ta seg en tur på hesterygge­n for de minste. Dette er alltid populaert. Wilma Kjørrefjor­d (3) så både spent og begeistret ut da hun ble plassert i salen.

Populaert var det også å få sitte på i henger bak traktor. Og de minste lot heller ikke muligheten til å hoppe i høyet gå fra seg.

Dessuten var det som vanlig mulighet til å se og ta på mange ulike dyr som alpakkaer, sauer, kuer og kalver, kaniner, høner og haner.

Jan Petter Gjertsen synes det er kjekt å åpne gården for publikum.

– Vi stiller alltid opp. Det går på rundgang, sier han.

De besøkende fikk anledning til å se det relativt nye og moderne storfefjøs­et. Gjertsen forteller at det er omtrent to år siden de flyttet dyrene inn i det nye fjøset som kostet 11–12 millioner kroner å bygge.

– Det er ikke alle som er så gale som oss, ler Gjertsen og legger til:

– Jordbrukss­jef Aud Irene Vatland sier det er det mest moderne og oppegående fjøset i hele Agder, sier Gjertsen.

FJØSET ER BLANT de mest automatise­rte. Når kuene vil melkes, finner de selv veien til melkerobot­en. En annen robot sørger for at fjøsgulvet holdes rent, og en tredje robot kjører frem og tilbake i midtgangen og sørger for at høyet ligger der det skal og er lett tilgjengel­ig for dyrene.

Men selv om fjøset er hypermoder­ne, så betyr ikke det at det er mindre å gjøre på gården.

– For at investerin­gen skal svare seg, må vi ha flere dyr. Vi har 120 kalvinger i året. Det er en kalving hver tredje dag, forteller Gjertsen.

I fjøset er det en kapasitet på mellom 250 og 300 dyr.

På Åpen gård var det imidlertid ikke så mange dyr i fjøset. Gjertsen forteller at de fleste er ute på beite. I fjøset er det kun de yngste kalvene og melkekyrne. Men det var nok å se på likevel.

Senere på dagen var ordfører Arnt Abrahamsen på besøk og holdt tale, og Vanse Brass sto som vanlig for musikalske innslag.

ÅPEN GÅRD er blitt en fast tradisjon for mange av Bondelaget­s lokallag og er organisasj­onens største landsdekke­nde arrangemen­t.

I fjor besøkte over 85.000 mennesker arrangemen­tet på landsbasis for å laere mer om livet på gården og hvor maten kommer fra. På det lokale arrangemen­tet i Farsund kommune pleier å vaere mellom 500 og 1.000 besøkende. De siste årene har det vaert mellom 800 og 1.000.

Christiane (1) og Nathalie (3) Holvik Nesheim synes det var stas å se kaninene da de var på Åpen gård søndag.

 ??  ??
 ??  ?? Christiane (1) og Nathalie (3) Holvik Nesheim synes det var stas med kaninene.
Christiane (1) og Nathalie (3) Holvik Nesheim synes det var stas med kaninene.
 ??  ?? Tobias Juul Tønnessen (2) stortrivde­s på traktoren. På Åpen Gård var det også større variant av kjøretøyet å få se naermere på.
Tobias Juul Tønnessen (2) stortrivde­s på traktoren. På Åpen Gård var det også større variant av kjøretøyet å få se naermere på.
 ??  ?? Det var mange dyr å se og kjenne på under arrangemen­tet. Theo Emil Årsland (3) hilser på en alpakka.
Det var mange dyr å se og kjenne på under arrangemen­tet. Theo Emil Årsland (3) hilser på en alpakka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway