Lister

Laget vårt har sett totalt 113 arter i løpet av dagen FUGLEKIKKE­R ISAK GRIMSBY På

- Av Henrik Foss

Som deltaker på Lista fuglefesti­val er det en klar fordel å vaere amenneske.

Da Lista fuglefesti­val startet ved fyret lørdag, stilte om lag 40 deltakere klokka seks om morgenen for å konkurrere om å se flest mulig fuglearter i Farsund kommune.

Fugleentus­iasten Isak Grimsby (16) fra Utsira i Rogaland, med aner fra Flekkefjor­d, var årets yngste deltaker i konkurrans­en Lista Bird Race.

– DET SOM GJØR fugletitti­ng spennende, er å se nye arter. Laget vårt har sett totalt 113 arter i løpet av dagen. Det er vi ganske fornøyd med, sier Grimsby etter endt konkurrans­e klokka tre lørdag ettermidda­g. 16-åringen var på lag med søskenbarn­a Benjamin (19) og Markus (17) Grimsby fra Borhaug. De ble bare slått av et annet lag som observerte totalt 117 arter.

LISTA FUGLEFESTI­VAL har blitt arrangert siden 2015. Det årlige arrangemen­tet går over to dager. Lørdagen var rettet mot de aller mest fugleinter­esserte, med konkurrans­er og foredrag.

Ifølge daglig leder Aïda López ved Lista fuglestasj­on trakk festivalen deltakere fra Oslo i øst til Utsira i vest. Hvert lag i lørdagens konkurrans­e besto av tre og fire deltakere. Alle startet ved Lista fyr og gikk senere med kikkertene sine til andre steder i Farsund kommune. Da regionavis­en Lister var innom fyret lørdag ettermidda­g, var López opptatt med å føre statistikk over lagenes fugleobser­vasjoner.

– Når lagene ser en sjelden art, må de sende sms til meg. Deretter sender jeg ut en melding til de andre konkurrent­ene og ber lagene kikke etter den sjeldne arten. Vi vil ikke bare at de skal se mange arter, men at de skal oppdage sjeldne. Det er derfor de har reist så langt, sier Lopez.

TO GENERASJON­ER Grimsby stilte i lørdagens konkurrans­e. Den eldre garde, represente­rt ved Atle, Geir og Kjell Grimsby, utgjorde et av de andre lagene under Lista Bird Race. Brødreduoe­n kommer opprinneli­g fra Flekkefjor­d, men i dag er Atle bosatt på Utsira, Geir på Borhaug og Kjell på Tonstad.

– Vi fikk en dårlig start i dag da vi startet å observere, noe som gjorde at vi lurte på å reise hjem. Vi var i utgangspun­ktet her for å krige mot sønnene våre, sier brødretrio­en som deltok på Lista fuglefesti­val for tredje gang.

SØNDAG MORGEN og formiddag hadde festivalen sterkere familiefok­us. Da sto ringmerkin­g, fugleaktiv­iteter og fuglevandr­ing på programmet. Familien Wergeland Biem fra Oslo møtte klokka halv ni om morgenen for å vaere med og ringmerke fugler, noe som innebaerer å feste en liten metallring rundt fuglens bein for å hente informasjo­n om den.

Siden det ikke var noen fugler som lot seg fange i nettet søndag morgen, måtte ringmerkin­gen utgå. Familien fra Oslo var likevel svaert begeistret over helgen på Lista.

– Det er første gang vi besøker stedet, men nå har vi lyst til å reise tilbake i høstferien, sier Kjell Odin Biem, som besøkte festivalen sammen med kona Astrid Wergeland Biem og sønnen deres Brage (11).

Lista fuglefesti­val er et samarbeid mellom Besøkssent­er våtmark Lista, Lista fyr og Lista fuglestasj­on.

Det som gjør fugletitti­ng spennende, er å se nye arter ISAK GRIMSBY, FUGLEENTUS­IAST

 ??  ?? Geir Grimsby fra Borhaug var en av deltakerne som sto grytidlig opp for å vaere med i lørdagens konkurrans­e da Lista fuglefesti­val ble arrangert. Til høyre står nevøen hans, Isak Grimsby fra Utsira, og studerer fuglearten­e han obesertver­te lørdag.
Geir Grimsby fra Borhaug var en av deltakerne som sto grytidlig opp for å vaere med i lørdagens konkurrans­e da Lista fuglefesti­val ble arrangert. Til høyre står nevøen hans, Isak Grimsby fra Utsira, og studerer fuglearten­e han obesertver­te lørdag.
 ??  ?? Aïda López og Rubén Piculo ved Lista fuglestasj­on laget oversikt over fuglene som lagene observerte.
Aïda López og Rubén Piculo ved Lista fuglestasj­on laget oversikt over fuglene som lagene observerte.
 ??  ?? Søskenbarn­a Isak og Markus Grimsby (delvis skjult) kikket etter fugler på Lista i helga.
Søskenbarn­a Isak og Markus Grimsby (delvis skjult) kikket etter fugler på Lista i helga.
 ??  ?? Brødrene Atle, Geir og Kjell Grimsby hadde håpet å se enda flere fugler under konkurrans­en lørdag.
Brødrene Atle, Geir og Kjell Grimsby hadde håpet å se enda flere fugler under konkurrans­en lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway