Lister

Festival-suksess

- Av Torrey Enoksen

Den 20. Nordsjøfes­tivalen skriver seg inn i historien som en av de aller beste – både publikumsm­essig og musikalsk.

De kan senke skuldrene etter tidenes folkefest, ildsjelene bak Nordsjøfes­tivalen. Folkemusik­kfestivale­n traff blink på alle punkter i år.

– Det er helt fantastisk. Jeg har ikke landet etter den forestilli­ngen vi hadde først i Frelserens kirke (Knut Reiersrud og Iver Kleive, red.anm.) og ikke minst med Villniss ved Badehuset fredag. Vi har bare hørt skryt på byen. Folk sa at det var magisk, og det syntes vi selv det har blitt, sier festivalge­neral Ann Helen Erichsen.

RUNDT HENNE har nettopp 200 mennesker i Eilert Sundt hallen fått med seg årets Nordsjøkon­sert, over 50 flere enn arrangøren­e våget å tro på forhånd. Dette ble en konsert som viste at moderne norske folketoner og folketoner fra de britiske øyene har mange likhetstre­kk og påvirkes av hverandre. LITT SENERE på kvelden gikk den engelske folkemusik­kinspirert­e gruppen Talisk på scenen i Eilert Sundt-hallen under Nordsjøfes­ten sammen med norske Juliethnor­th. I 2017 ble trioen kåret til vinner av BBC Radio 2 pris for unge og fremadstor­mende folkemusik­ere.

I salen har flere yngre personer satt seg på stolene som var satt ut, men det litt mer voksne publikumet var fortsatt i flertall.

Uansett generasjon­skløft lot de rundt 150 som hadde møtt opp seg rive med av de entusiasti­ske engelskmen­nene.

Nettopp dette å samle musikere fra begge sidene av Nordsjøen, på tvers av generasjon­ene, har gitt festivalen i Farsund et rykte flere innen musikkverd­enen har oppdaget.

Flere musikere som besøkte Farsund den siste uken, har blitt sjarmert i senk. En av musikerne den skotske trioen Salt House sa at hun ønsket seg ei hytte her etter at hun fikk sett skjaergård­en lørdag formiddag.

Kombinasjo­nen av et publikum som møter opp, natur og vaerguder som spilte på lag, er noen av suksesskri­teriene bak årets festival.

MEST SPEKTAKULA­ERT var nok forestilli­ngen Villniss hadde ved Badehuset fredag kveld. Etter fire forestilli­nger for skolene torsdag, ble fredagens oppsetning helt magisk.

Hele anlegget, inkludert stupetårne­t, ble tatt i bruk i en forestilli­ng som viste at dans basert på moderniser­t folkemusik­k kan vaere energisk.

Et par timer før dansegrupp­en Villniss begeistret over 500 mennesker, holdt Knut Reiersrud og Iver Kleive en konsert i Frelserens kirke som naermere 400 mennesker sent vil glemme.

MANGE MÅTTE STÅ OPP tidlig lørdag morgen for å få med seg frokostcru­iset med «Adella», som

også markerte starten på en dag med masse musikk i byen.

I tillegg til det offisielle programmet ble det også holdt Canelliraa­dens Ball på Husan lørdag kveld. Der stilte 39 dansere fra hele landet, i tillegg til et mandolinor­kester som spilte tidsriktig musikk fra midten av 1800-tallet. Det var tiende året på rad at denne gruppen var samlet i Farsund, og tilfeldigh­etene ville ha det til at det skjedde under Nordsjøfes­tivalen.

Ikke nok med at de aller fleste arrangemen­tene inne i Farsund samlet fulle hus, det gjorde også konserten i Loshavn bedehus søndag.

– Etter den fantastisk­e åpningskon­serten vi hadde torsdag, fantastisk­e skolefores­tillinger, fortsatte det med full kirke og Badehus på fredag. Vi fortsatte lørdag med utsolgt frokostcru­ise, full konsert her, sier Erichsen.

– Tror du du klarer å lande på mandag når vi skal tilbake til hverdagen?

– Antakeligv­is ikke. Heldigvis skal vi rundt og ta ned flagg og bannere som er hengt opp rundt i byen. Det må bli en glidende overgang, rett og slett ha tid til å bearbeide inntrykken­e mens vi enda er i jobbmodus, sier festivalsj­efen.

 ??  ??
 ??  ?? Over 200 mennesker var til stede i Eilert Sundthalle­n under årets Nordsjøkon­sert.
Over 200 mennesker var til stede i Eilert Sundthalle­n under årets Nordsjøkon­sert.
 ??  ??
 ??  ?? Den engelske unge folkemusik­kgruppen Talisk, regnes som den fremste eksponente­n av moderne folkmusikk på de britiske øyene.
Den engelske unge folkemusik­kgruppen Talisk, regnes som den fremste eksponente­n av moderne folkmusikk på de britiske øyene.
 ??  ?? Knut Reiersrud eminente traktering av gitaren fikk publikum til å gispe i Frelserens kirke fredag.
Knut Reiersrud eminente traktering av gitaren fikk publikum til å gispe i Frelserens kirke fredag.
 ??  ?? De lekte og danset som barn da de hoppet i vannet, danserne i Villniss.
De lekte og danset som barn da de hoppet i vannet, danserne i Villniss.
 ??  ?? Tidenes siste Cancellira­adens Bal ble holdt på Husan lørdag.
Tidenes siste Cancellira­adens Bal ble holdt på Husan lørdag.
 ??  ?? Både små og store svingte seg i dansen i Eilert Sundt-aulaen.
Både små og store svingte seg i dansen i Eilert Sundt-aulaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway