Lister

Gjenskapte festbilde

Eikdølene strømmet til kirkejubil­eum

- Av Torrey Enoksen

Over 250 mennesker samler seg søndag utenfor Eiken kyrkje for å gjenskape et lokalt fotohistor­isk øyeblikk fra 100 siden.

For nøyaktig 100 år siden ble det nemlig tatt et tilsvarend­e bilde da Eiken kyrkjes 100-årsjubileu­m ble feiret. Søndag feiret rundt en fjerdedel av befolkning­en i bygda at dagens kirkebygg er 200 år.

–Det er sjelden jeg har sett så mange bunadskled­de folk. Det bor mellom ni hundre og tusen mennesker her i Eiken, men når så mange mennesker møter opp til denne feiringen, viser det hvor sterk kirken står i Eiken, sier biskop Stein Reinertsen til Lister etter festgudstj­enesten og fotoseanse­n utenfor kirken.

Gjenskapte bilde

På et jorde mellom kirkebygge­t og fylkesvei 42, har de aller fleste som var samlet for å feire 200 års jubileet samlet seg. Mens bildet for hundre år siden ble tatt med ansiktet mot kirken, har sogneprest Rune Sandrib og hans medhjelper­e gitt beskjed om at det skal tas to bilder. Det ene med kirken i bakgrunnen.

Halvannen time tidligere ledet Anne-marie Telhaug, tidligere kirketjene­r Ragnhild Hobbesland og leder av menighetsr­ådet Rita Jonasmo prosesjone­n som markerte starten på 200-årsfeiring­en. Også biskop Stein Reinertsen, prost Geirulv Grødem, tidligere sogneprest Stein Ødegård og sogneprest Bernt Rune Sandrib deltok i gudstjenes­ten.

200 år

I begynnelse­n av september 1818 ble kirkebygge­t ved bredden av Lygne sentralt plassert i bygda tatt i bruk.

Søndag var det tid for å feire kirkebygge­t med både Festgudstj­eneste og bespisning på låven til Jon Tveiten. Ordfører Margrethe Handeland deltok blant annet i tekstopple­sningen.

Veldig mange mennesker i Eiken har et sterkt forhold til den gamle kirken, ikke minst har mange en slektshist­orie tilknyttet kirken. Her er de døpt, blitt konfirmert, flere av bygdas ungdommer har blitt gift i kirkebygge­t med 240 seter.

– Tenk på de som har en historie i Eiken, de har vaert i kirken. Kirken skal vaere der for mennesker som er underveis. Kirken ønsker å vise vei frem til Jesus, sa sogneprest Sandrib da han ønsket menigheten velkommen.

Biskop-tale

Dagens tekst var hentet fra Lukas 10 , 38–42, om da Jesus besøkte Marta og Maria, der Maria satte seg ned og lyttet til Jesus mens Marta var mer opptatt av å varte opp gjestene.

Biskop Stein Reinertsen, som holdt jubileumst­alen, mener teksten gir et bilde av hvor travelt dagens moderne menneske har det.

– Alle de viktige tingene fortrenger det viktigste. De kan fortelle fra arbeidsliv­et at: Mye tid brukes på små ting, og lite tid blir igjen til de virkelig store tingene. Det samme skjer i politikken. Småsakene tar tiden fra de store og nødvendige sakene. Venneflokk­en og noen ganger også i ekteskapet dreier samtalen seg ofte om småtingene i stedet for de virkelig viktige og dype tingene. Det kan nesten virke som om det må en krise til før vi klarer å få de rette perspektiv­ene og de virkelig gode samtalene. De viktige tingene har en ufattelig evne til å stjele oppmerksom­heten fra den viktigste. Vi må kjempe for å velge den ene nødvendige, sa biskopen i sin tale.

Når så mange mennesker møter opp til denne feiringen, viser det hvor sterk kirken står i Eiken. BISKOP STEIN REINERTSEN

 ??  ?? Samtlige 250 som hadde deltatt på festgudstj­enesten i Eiken kykje er her samlet på et jorde mellom kirken og fylkesvei 42.
Samtlige 250 som hadde deltatt på festgudstj­enesten i Eiken kykje er her samlet på et jorde mellom kirken og fylkesvei 42.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway