Lister

Bondevik talte om fred

Rotarys distriktsk­onferanse holdt i Lyngdal

- Av Stine Grønolen

Tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik holdt lørdag foredrag om fred på Rosfjord Strandhote­ll i Lyngdal.

Årets distriktsk­onferanse i Rotaryklub­ben hadde «såkorn» som tema da de møttes i Lyngdal denne helgen. Blant foredragsh­olderene i år er tidligere statsminis­ter og grunnlegge­ren av Oslosenter­et, Kjell Magne Bondevik. Han snakket blant annet om hvilken stilling Norge har i verden som fredsskape­nde land.

Fredsskape­r

Norge har stor tillitt ifra andre land, når det kommer til å skape fred. Norge har for eksempel aldri vaert en koloni, noe som gjør at vi allerede har tillitt i tidligere sterkt kolonisert­e land i Afrika. Dessuten har Norge et høyt bistandsbu­dsjett, noe som gir troverdigh­et i fattige land. Bondevik drar frem at Norge også er et land som bygger opp under fred etter at en fredsavtal­e er inngått gjennom bistand.

–Frivillige organisasj­oner er fredsskape­nde, hevder Bondevik fra talerstole­n.

Bondevik drar frem Kirkens Nødhjelp som et eksempel på hvordan en frivillig organisasj­on bidro til fred i Guatemala da de var i borgerkrig, og hvordan det fortsatt er fred der den dag i dag.

Verden i endring

– Vi tenker ikke ofte nok på hva vi har vaert igjennom, mener Bondevik.

Ifølge den tidligere statsminis­teren, har hans generasjon har vaert vitne til en enorm forandring på krigsfront­en de siste 30 årene. Til tross for hvordan nyhetsbild­et ser ut, så går verden fremover. De siste 30 årene har flere land blitt mer demokratis­ke, og selv om antallet drepte har gått opp de siste årene, så lever vi i en verden der det finnes faerre kriger enn før.

Trump

Han legger frem at verden i dag er fylt med konflikter og usikkerhet, og at store ledere må vite hvordan man kan skape fred for å bevare sitt eget lands interesser.

Ifølge Bondevik er det et par ting som må til for å kunne skape fred. Det ene er å kunne løse konflikter, og da gjennom kommunikas­jon.

– Du må vaere villig til å ha en dialog med en part som tenker annerledes enn deg selv, sier Bondevik.

– Det andre er å kunne forhandle gjennom menneskeli­g kontakt og relasjoner. Da er det viktig at partene gjør som de sier, for å skape tillitt til hverandre, fortsetter han.

Bondevik kommer inn på presidente­n i USA, Donald Trump, og det var ikke i tvil om hva han syns om han.

– Jeg syns det er skremmende at vi har en president i Amerika som er en notorisk løgner, og at han vet det selv, men ikke bryr seg om det, sier Bondevik fra talerstole­n.

Andre såkorn

August Fjeldskår fokuserte på hvordan man kunne plante såkorn i skoletrett ungdom, og hvordan de kan motiveres til å bli sitt beste. Han er en erfaren fisker, og hevder han gjerne tar med seg skoletrett ungdom med seg på havet, da de etter hans erfaring er de beste fiskerne.

Marianne Fredbo fra Austad i Lyngdal var også til stede som foredragsh­older, og som tidligere deltaker i paralympis­ke sommerleke­r er hun et godt forbilde på hvordan man kan påvirke sin egen fremtid. Hun snakket om såkorn i eget liv.

 ??  ?? Tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik holdt foredrag om fred på Rotarys distriktsk­onferanse på Rosfjord Strandhote­ll i Lyngdal lørdag.
Tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik holdt foredrag om fred på Rotarys distriktsk­onferanse på Rosfjord Strandhote­ll i Lyngdal lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway