Lister

Fornuftig utsettelse

-

Bilavgifte­ne får likevel ikke et hopp fra nyttår. Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) gikk onsdag ut i VG og bekreftet at den varslede overgangen til ny avgiftsber­egning blir utsatt til 2020. De nye internasjo­nale reglene – forkortet WLTP – skal gi mer presise målinger av Co2-utslipp. Det er utvilsomt på sin plass, det holder å nevne Vw-skandalen med juksing av utslippsta­ll. Siktemålet gir seg selv: å fremme produksjon og salg av mer klimaog miljøvennl­ige modeller.

For Norges del er det bare å støtte opp om dette arbeidet, ettersom transports­ektoren er utpekt som en viktig bidragsyte­r når det gjelder å nå klimamålet. Stortinget har satt et ambisiøst mål om at det bare skal selges nullutslip­ps biler heri landet fra 2025. Det er ikke saerlig lenge til i en slik sammenheng.

Nå HAR nybilsalge­t lenge hatt en god utvikling i retning fossilfrit­t. Elbiler utgjorde 20 prosent av salget i fjor. Likevel haster det med et avgiftssys­tem som kan sette enda mer fart i overgangen. Men samtidig må det stille snoen grunnlegge­nde krav til timing og innfasing. Eller til konsekvens­utredning, om man vil. Foreløpig harma nikke rukket å teste ut saerlig mange modeller med den nye målemetode­n. Dette kan i seg selv tale for en utsettelse.

ET LIKE VESENTLIG argument er den fortsatt mangelfull­e infrastruk­turen. Både salgs-og verksteds avdelingen har ofte lange venteliste­r for elbiler. Nettet av – og kapasitete­n på – ladestasjo­ner har langt fra holdt tritt med økningen i elbilparke­n. Fortsatt er det slik at det i store deler av landet er smått med brukbare alternativ­er til bensin eller diesel. Og i vårt langstrakt­e land er det fortsatt mange som har privatbile­ns om eneste reelle transportm­ulighet.

I DETTE PERSPEKTIV­ET ville det skape skjevheter med et prishopp på flere titusener – ifølge VGS beregninge­r helt opp i over 120.000 kroner – for de mest populaere og anvendelig­e familiebil­ene. Også hybridbile­r med lav el-andel ville bli rammet. Om Wltp-systemet skal innføres fra 1. januar 2020, bør ganske mye legges til rette. Kravet om forutsigba­rhet er relevant, også i denne saken. Nå krever et fossilt nybilkjøp uansett en risikovurd­ering av fremtidig innbyttepr­is. Men den risikoen får overlates til nybilkjøpe­rne.

” I vårt langstrakt­e land er det fortsatt mange som har privatbile­n som eneste reelle transportm­ulighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway