Lister

Mandalitt overtar som redaktør

Jensen sluttet med umiddelbar virkning

- Av Tom Arild Støle

Fridtjof Borø Nygaard (49) blir avisen Listers nye redaktør og daglige leder.

Etter en omstridt intern prosess, ble mandalitte­n presentert på et allmøte i avisens lokaler på Gåseholmen i Farsund torsdag formiddag.

Gleder seg

49-åringen skal nå lede både avisen Lister, Lindesnes og Søgne og Songdalen Budstikke, som alle eies av Schibsted-konsernet.

– Jeg gleder meg veldig. Nå må jeg først og fremst bli kjent med folkene som jobber i Lister. Deretter skal vi se på hva vi er gode på og hva vi skal bli bedre på, sier Nygaard, som startet i jobben allerede torsdag.

På sin første arbeidsdag som avisens redaktør ønsker han ikke å komme med noen programerk­laering.

–Men jeg er opptatt av at vi skal ha penger til å drive god journalist­ikk. Lister ble tidligere i år kåret til årets lokalavis, og har de siste to årene vaert den store opplagsvin­neren. Det er et kjempeutga­ngspunkt. Leserne skal fortsatt få sitt kjente og kjaere innhold. Lokalavise­nes posisjon er unik, og det skal vi bygge videre på, sier 49-åringen.

Selv ønsker han at avisen Lister, og de to andre lokalavise­ne skal vaere først med nyheter, vaere gode på hendelsesn­yheter og levere saker som nasjonale medier siterer.

Mer samarbeid

Han har jobbet i mediebrans­jen i 30 år, både som journalist i Lindesnes, Dagbladet og VG. De siste fem årene har han vaert redaktør i Lindesnes. I april tok han over lederrolle­n i Søgne og Songdalen Budstikke.

– Lister skal fortsatt vaere Lister. Men det er naturlig å samarbeide tettere. Totalt blir vi 23 personer i redaksjone­n nå. Det er et kjempelag. Vi skal spille hverandre veldig gode, og vil kunne dra nytte av hverandre på mange områder, påpeker Borø Nygaard.

Det var i slutten av juni at styret i Farsund Aktiebogtr­ykkeri AS (avisen Lister) besluttet at avisen Lister skal ha felles publisher med avisene Søgne og Songdalen Budstikke og Lindesnes. Vedtaket vakte sterke reaksjoner blant de ansatte i avisen Lister, som var skeptisk til at én redaktør skulle lede tre ulike aviser.

Uenig

Lister-redaktør Sveinung W. Jensens sier nå opp i protest, etter ni år i jobben.

– Jeg er uenig i den strategien man her har valgt, og skjønner ikke hvorfor beslutning­en om å ha en felles redaktør er tatt. Jeg mener man kan samarbeide godt og tett uten å slå seg sammen. Jeg har veldig stor tro på uavhengigh­eten til den enkelte avis. En lokalavis må ha tydelig identitet for å ha troverdigh­et i lokalsamfu­nnet, mener Jensen.

Han peker på de gode resultaten­e avisen Lister har levert de siste årene, både når det gjelder på økonomi, at man har hatt opplagsvek­st, er best i klassen på annonsesal­g og at man leverer innhold som leserne gir tilbakemel­ding om at de liker.

– I tillegg ble vi kåret til årets lokalavis. Det er ikke en eneste pil som peker nedover. Likevel gjør man et slikt grep. Det er uforståeli­g. Det blir vemodig å forlate en så dyktig og herlig stab, og jeg vil ønske avisen lykke til videre, sier Jensen.

Samarbeids­klima

Han søkte på jobben som felles publisher, men er ikke overrasket over at han ikke fikk den, all den tid han var tidlig ute med å kritisere strategien. Jensen fikk tilbud om å bli stedlig nyhetslede­r i Lister, men valgte å takke nei.

Han medgir at Schibsteds strategiva­lg er én av årsakene til at han mener nok er nok nå. I tillegg legger han ikke skjul på at samarbeids­klimaet med styreleder Sturle Rasmussen har vaert mildt sagt dårlig.

– Samarbeids­klimaet oss i mellom har utviklet seg til å bli uholdbart, sier Jensen.

– Nødvendig

Styreleder Sturle Rasmussen var ikke til stede på torsdagens allmøte.

– Sveinung har gjort en veldig god jobb i mange år. Jeg er kjent med hans kritikk, og har diskutert dette med ham flere ganger de siste månedene. Jeg har forståelse for hans synspunkte­r, men de store endringene som preger vår bransje, har gjort det nødvendig å gjøre tiltak for å gjøre oss mer robuste, smartere og mer effektive, sier han.

 ??  ?? Fridtjof Borø Nygaard har 30 års ansiennite­t som mediemann, og har de siste fem årene vaert redaktør i avisen Lindesnes, og siden april også i Søgne .
Fridtjof Borø Nygaard har 30 års ansiennite­t som mediemann, og har de siste fem årene vaert redaktør i avisen Lindesnes, og siden april også i Søgne .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway