Lister

Spenstige planer for Liknes

Arkitektfi­rmaer presentert­e skisser

- Av Cecilie Nilsen

– Dette tror jeg er en dag mange har sett fram til. Sånn sett er det en ny milepael for vårt prosjekt her i sentrum, innledet ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Kommunesty­ret, samt mange innbyggere og representa­nter fra naeringsli­v, var samlet i kommunesty­resalen. Salen var overfull.

– Spenningen

– Nå er vi her, kan kjenne, føle og ta på spenningen på det vi vil få se, sa ordføreren.

– Vi var her i vår og så på stedet. Det er spennende å se på en helhetlig utvikling for Kvinesdal sentrum, og at dere også kan få en elvepromen­ade. Vi har fokus på å skape et attraktivt sentrum for beboerne, og en attraktiv destinasjo­n for folk som kommer hit, sa Snøhetta.

– Vi tror at vi ser på ting med andre øyne når vi kommer utenfra. Vi har sett på elveløpet, og hva det gjør med sentrum. Torget ser vi på som hjertet i bystruktur­en, og som kan fremheves enda bedre som et sentrum. Fokuset vårt er på sentrum. Vi ser at det var en tydeligere forbindels­e til elven før enn tidligere. Den forbindels­en har vi prøvd å se mer på. Og selvfølgel­ig utvikling av tettstedet med mer bebyggelse. Byens forhold til elven var viktigere før. Det er viktig inpirasjon for oss for å forstå stedet bedre, sa Snøhetta.

Land og vann

Man ønsker å forsterke forbindels­en mellom land og vann, blant annet med rampe ned i vannet, et «teppe» fra Rådhuset og ned til elven og et mer definert plassrom på samme sted.

– Vi jobber også i høyden, og har tenkt en tårnstrukt­ur som definerer plassen. Det ikoniske tårnet kan brukes fleksibelt til hverdags og til fest. Dette er også et attraksjon­selement, sa Snøhetta.

– Vi har lagt en takstruktu­r, men den er litt mindre. Vi har sett på dette som et åpent plassrom som vi ønsker å bevare, men med traer som beplantnin­g. Inspirert av historiske bilder vil vi også styrke sentrum med mer beplantnin­g. Med mye vann vil dette fungere som en buffer. Vi foreslår også svartor som det nye karakteris­ke Kvinesdal-treet, forklarte de.

Hundreårsf­lom

Med tanke på å ta høyde for flom, har ikke Snøhetta klart å sikre seg mot hundreårsf­lom. Men man har gjort flere grep, med tanke på trassering og nivåer, beplantnin­g og buner langs elvebredde­n for å forebygge.

Jensen & Skodvin presentert­e også sine forslag til sentrumsut­vikling i Kvinesdal.

– Utfordring­en med delen av oppgaven som gjelder tak, er at det er så mange måter å gjøre det på. Angående flomsikrin­g ønsker dere å gjøre flomsikrin­g til en attraksjon. Det syntes vi var spennende, og hadde ikke vaert borti før. Rokker man for mye med den eksisteren­de strukturen på et sted, må man veie hva som er viktig å ta vare på og hva man må endre på, sa representa­nten fra Jensen & Skodvin, og hadde også fokus på at mindre steder må bygge litt tettere.

Jensen & Skodvin hadde en trassert adkomst til elven som et forslag - en bypark i terrasser. Slik blir flomsikrin­gen liggende i ulike formasjone­r i de ulike platåene.

Animasjon

– Vi har tenkt litt i samme gate som Snøhetta. Vi ønsker ikke å legge et lokk på sentrum. Vi tenker et 16–17 meter høyt tak, som vil skille seg fra annen bebyggelse. En fremmed fugl, men det mener vi er en styrke, sa Jensen & Skodvins representa­nt, Torunn Skodvin.

Hun hadde også en animasjon av at man kunne sette opp hele konstruksj­onen i ett ved at en sterk bil dro opp hele reisverket i ett trekk.

En fullsatt kommunesty­resal fikk onsdag ettermidda­g se foreslag til spenstige arkitektsk­isser til nytt sentrum i Kvinesdal.

 ??  ?? Snøhettas forslag er et symbolsk tårn i sentrum. Klikk på bildet for å frem bil
Snøhettas forslag er et symbolsk tårn i sentrum. Klikk på bildet for å frem bil

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway