Lister

Du trenger ikke drible tankene alene!

-

Flere unge opplever press og symptomer på psykiske helseprobl­emer. God psykisk helse handler ikke om å vaere lykkelig hele tiden og best i alt, det handler om hvordan vi møter utfordring­er i livet og støtten vi mottar fra de naermeste.

Vi vet at problemer blir mindre bare ved å dele dem med noen andre. For svaert mange unge er fotballen en viktig arena. Når så mange også deltar i denne idretten, er det naturlig at det finnes mange som også sliter.

Undersøkel­ser viser at mange voksne toppidrett­sutøvere sliter med depresjone­r og søvnproble­mer. En undersøkel­se foretatt av den internasjo­nale spillerorg­anisasjone­n Fifpro i 2015 viste svaert nedslående resultater. Svarene fra de 119 norske deltagerne i undersøkel­sen, som alle har spilt i en av Norges to øverste divisjoner, viser at 43,3 prosent lider av angst og depresjone­r, 23,8 prosent har søvnvanske­r.

Åpenhet og det at noen bryr seg er det aller viktigste, også på fotball banen og i andre idretter. Da skaper vi miljøer der folk deler tanker og følelser og ber om hjelp når livet butter. For alle trenger støtte og noen trenger behandling. Idrettsutø­vere er som andre. Psykisk helse bør vaere et tema på alle idrettsare­naer og fotballban­er. Rådet for psykisk helse har et ønske om en åpenhetsku­ltur som smitter, gir muligheter, håp og kunnskap - da øker sannsynlig­heten for alle former for seire. Glede, åpenhet og samhold, det gjelder alltid og uansett prestasjon­er. Du trenger ikke drible tankene alene.

Med vennlig hilsen Tove Gundersen,

Generalsek­retaer Rådet for psykisk helse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway