Lister

Magert utgangspun­kt

Naeringsfa­ttig vulkansk jordsmonn borger for vin av god kvalitet.

- Av Knut-espen Misje / NTB

Krydret lammekebab med tradisjone­lt tilbehør passer best sammen med en ungdommeli­g rødvin. Det finnes rikelig med gode alternativ­er å velge mellom, jeg havnet på en deilig vin signert den italienske og naermeste ikoniske produsente­n Planeta.

ULIKE VINOMRÅDER hevder seg til ulike tider, nå er Etna på Sicilia blant de aller mest spennende. Området produserer mest rødvin, de fleste vinene dominert av den lokale druetypen Nerello Mascalese. Denne druen trives utrolig godt i det naeringsfa­ttige jordsmonne­t som er skapt av Europas største aktive vulkan. Produsente­n Planeta har siden starten i 1985 vokst til å bli en av Italias viktigste vinproduse­nter. De har i dag fem vingårder på Sicilia, og jobber etter filosofien om at vinen skal lages der druene dyrkes. I 2008 etablerte Planeta vingården Feudo di Mezzo, som ligger på omtrent 500 meter over havet på nordsiden av den mektige vulkanen. De første vinene ble laget i 2012. Planeta Etna Rosso 2016 (varenr. 10205001, kr 199,90, butikkateg­ori 4) er laget av nevnte drue, Nerello Mascalese. Druene høstes vanligvis i oktober og gjaeres i store eikefat. Nerello Mascalese har moderat farge og en kompleks, forførende aroma av røde baer, urter og krydder. Smakene er et perfekt speilbilde av duftene.

VINENS STRUKTUR er bygget opp av frisk syre, elegante tanniner og salt mineralite­t. Den minner på mange måter om en blanding av Pinot Noir og Nebbiolo.

Til kebabrette­n er dette et utmerket valg. Aromaene passer det krydrede lammekjøtt­et og tilbehøret meget godt, og smakene i retten smelter sammen med vinen. Vinen er god nå, men vil vaere enda bedre etter fem til sju års lagring.

Server den gjerne i glass av burgund-typen, ved 14 til 16 grader.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway