Lister

Viktig øvelse

-

DBåde i øvelsesomr­ådene og i resten av landet bør vi forberede oss på falsk informasjo­n gjennom forskjelli­ge kanaler.

e første kontingent­ene med mannskap og materiell ankom før helgen, og i oktober skal rundt 40.000 soldater fra 31 land vaere klar til innsats. Trident Juncture er den største Nato-øvelsen på over ti år og den største i Norge siden den kalde krigens dager. Bistand fra våre allierte er selve baerebjelk­en i norsk sikkerhets­politikk. Og øvelser i full skala understrek­er alliansens styrke: prinsippet om én for alle og alle for én ved et fiendtlig fremstøt mot et medlemslan­d. Som forsvarsmi­nister

Frank Bakke-jensen (H) fastslår, skal øvelsen først og fremst vise at vi er klare

– og samtidig gi et signal om at vi vil vaere i fred.

Tilsvarend­e storøvelse­r er velkjent på russisk side.

Og Nato-øvelsen er godt varslet for å unngå misforståe­lser. At det skal øves på forsvar, og ikke på angrep, lar seg ikke på fornuftig vis bestride. Godt varslet blir også befolkning­en i øvelsesomr­ådene, som denne gangen vil dekke Trøndelag og store deler av Sør-norge. Å slippe 10.000 militaere kjøretøyer ut på veiene, krever daglig oppdaterte trafikkmel­dinger som folk må lytte til og innrette seg etter – av hensyn til trafikksik­kerheten og for ikke bokstaveli­g talt å legge hindringer i veien for øvelsen.

dette er imidlertid ikke den eneste typen meldinger som kan påregnes. Både i øvelsesomr­ådene og i resten av landet bør vi forberede oss på falsk informasjo­n gjennom forskjelli­ge kanaler og plattforme­r mens det hele står på. Alliansens øverste militaere sjef, general Curtis Scaparrott­i, advarer spesifikt mot fabrikkert­e meldinger om formålet med øvelsen og om forhold som for eksempel gjelder soldatenes disiplin og befolkning­ens sikkerhet, eller angivelig mangel på begge deler.

i en gitt situasjon , som det heter, vil påvirkning av sivilbefol­kningen gjennom ryktespred­ning og falsk informasjo­n vaere en integrert del av det militaere angrepet. Sosiale medier byr her på muligheter som fremmede makter jo vet å utnytte også i fredstid. Foran valg, for eksempel. Fra norsk side er Trident Juncture ment som en test også på Totalforsv­aret, det vil si rikets samlede militaere og sivile innsats i krise og krig. I den testen – og denne delen av øvelsen - bør hver enkelt bidra, ved å vaere seg bevisst hva man leser, liker og deler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway