Lister

Krav om arkeologis­k registreri­ng

- Av Mona Wikøren

Norsk maritimt museum (NMM) har satt frem krav om arkeologis­k registreri­ng under vann i Danevika.

Kravet kommer i forbindels­e med høringsrun­den som har vaert i forbindels­e med Marin Elektros regulering­splan for området i Lundevågen.

– Planen åpner for stor inngrep i Danevika i form av masseutfyl­linger. Det har ikke vaert gjennomfør­t arkeologis­ke registreri­nger under vann i bukta her før, men det er potensial for funn av kulturminn­er under vann, skriver arkeolog Morten Reitan i høringsutt­alelsen.

Dersom det påvises kulturminn­er, vil tiltakshav­er måtte regne med begrensnin­ger i bruk av området.

– Alternativ­t kan det søkes Riksantikv­aren om dispensasj­on, skriver Reitan.

Vest-agder fylkeskomm­une påpeker også at regulering­splanen ikke kan godkjennes før forholdet til kulturminn­eloven er avklart.

Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder har også innspill til planen. Fylkesmann­en påpeker at det er registrert forekomst av ålegress i bukta. Ålegresset er klassifise­rt som lokalt viktig.

– Det er stor fare for at planlagt utbygging vil vaere negativt for ålegresset, skriver Fylkesmann­en som legger til at det er opp til kommunen å vurdere hvordan man skal ta hensyn til ålegresset.

Fylkesmann­en anbefaler også at det legges inn en mulighet for lokalbefol­kningen å få tilgang til sjøen.

 ??  ?? Det er potensial for funn av kulturminn­er under vann der Marin Elektro planlegger å etablere servicehav­n i Lundevågen.
Det er potensial for funn av kulturminn­er under vann der Marin Elektro planlegger å etablere servicehav­n i Lundevågen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway