Lister

Til europapris?

Oppfyller kriteriene for Europaråde­ts landskapsp­ris

-

rert, og det er lagt til rette for friluftsli­v og rekreasjon­sbruk av området blant annet ved etablering av kyststier og Vitavelo tursykkell­øype. Videre pekes det på at deler av landbruksa­realene også er en del av utvalgte kulturland­skap i landbruket, og at det foregår aktiv forvaltnin­g på disse områdene.

– Forvaltnin­gen av Lista er et god eksempel til etterfølge­lse. Gjennom dialog har man funnet løsninger på de utfordring­ene og brukerkonf­liktene som har oppstått. Mange parter, som har frontet sine interesser, har vaert involvert, men etter vår vurdering har ulike aktører sett nødvendigh­eten av å samordne alle interessen­e på best mulig måte slik at Lista kan videreutvi­kles på en attraktivt måte også i fremtiden, skriver Cappelen og Folkestad.

Aktiv deltakelse

Det vises til at arbeidet med vernet og forvaltnin­gen av Lista har gjennom hele prosessen bygget på aktiv deltakelse fra innbyggern­e, interesseo­rganisasjo­ner, lokale, regionale og nasjonale myndighete­r slik konvensjon­ens kvalitetsm­ål omtaler.

Lista bondelag, Lister Lista fuglestasj­on, friluftsrå­d og frivillige dugnadsgru­pper, samt Farsund kommune trekkes fram som betydelige bidragsyte­re.

– I tillegg har regionale myndighete­r bidratt til at Lista fyr og Nordberg fort har blitt et yndet besøks- og formidling­ssted. På Lista fyr må etablering­en av «Lista fyr – nasjonalt besøkssent­er våtmark, Lista» fremheves og på Nordberg må Vest-agder-museet Lista trekkes frem, skriver Cappelen og Folkestad.

Hvis departemen­tet velger Lista som norsk kandidat ser fylkeskomm­unens plan- og miljøseksj­on frem til et samarbeid om videreutvi­kling av en presentasj­on til Europaråde­t. Hvis Lista skulle bli valgt ut vil landskapsg­ruppen i Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet nemlig bistå naermere med en presentasj­on i henhold til de fullstendi­ge priskriter­iene.

Kort oppsummert er Listalands­kapet unikt i Norge. DIDERIK CAPPELEN OG TORILL FOLKESTAD

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? rdberg Fort er blant områdene som trekkes fram i forslaget.
FOTO: RUNE HAUAN rdberg Fort er blant områdene som trekkes fram i forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway