Lister

Vrangfores­tillinger

- Elen Dahlin

Jeg er så glad vi lever i Norge, hvor vi har religionsf­rihet, hvilket jo også betyr retten til frihet fra religion.

Jeg registrere­r at det synes vanskelig for enkelte å respektere andres valg i så måte. Jeg ser også at man er ivrig på å legge lovparagra­fer til grunn for sitt fortsett som går ut på å forsøke å tre sitt eget livssyn og religion nedover andres ører, som ikke deler dette livssynet. I den anledning vil jeg gjerne bidra med følgende:

§ 135 a. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskrimine­rende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirknin­g straffes på samme måte.

Med diskrimine­rende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgels­e eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnels­e, b) religion eller livssyn, c) homofile legning, leveform eller orienterin­g, eller d) nedsatte funksjonse­vne. Jeg ber enkelte merke seg c).

Det er oppsiktsve­kkende hvor mange som tillater seg å grovt diskrimine­re homofile her på Sørlandet. Jeg er dypt sjokkert av hvordan en del folk her nede med den største selvfølgel­ighet føler det er helt greit å tre sin egen overbevisn­ing nedover andres hoder og krenke alle som er født med en annen legning enn de selv.

Jeg merker meg også at enkelte leser de underligst­e ting i Bibelen, angivelig skal der stå om både Pride-flagget og nazister i Bibelen, ifølge Jan Skoland.

Det er virkelig interessan­t at en religiøst overbevist person og fanatiker, som Skoland tydelig er, klarer å lese sin egen fantasiver­den som forøvrig må vaere svaert skummel inn i Bibelen med den største selvfølgel­ighet og sogar belaerer oss i avisen om sin fantasibib­el.

Det store medisinske leksikon definerer vrangfores­tillinger slik: Vrangfores­tillinger er feilaktige (urealistis­ke eller idiosynkra­tiske) forestilli­nger om andres motiver og handlinger som forsvares med stor energi og affekt og som ikke lar seg rokke. Vrangfores­tillinger kan variere fra å vaere vage og lite utkrystall­iserte og ikke bli fastholdt saerlig iherdig, til alvorlige former hvor forestilli­ngene er stabile og systematis­erte og klart påvirker tenkning og sosiale relasjoner, samtidig som pasienten holder urokkelig fast ved dem.

Hvis vrangfores­tillinger er det eneste eller mest fremtreden­de kliniske trekket uten at det foreligger påvisbare andre sykdommer eller kjemiske påvirkning­er som kan forklare tilstanden, kalles tilstanden vrangfores­tillingsli­delse eller paranoid psykose. ed schizofren­i er vrangfores­tillinger et av de vanligste symptomene, men vrangfores­tillinger kan også forekomme som ledd i dype depresjone­r (for eksempel melankoli ved bipolar lidelse). Vrangfores­tillingene vil da ofte ha innhold som er knyttet opp mot stemningsl­eie (vrangfores­tillinger om synd eller forestilli­nger om sykdom som straff for å vaere et dårlig menneske).

Jeg foreslår at Jan Skoland aksepterer at det finnes andre mennesker i verden med en annen livsanskue­lse og en annen legning enn han, og at han lar disse leve sine liv i fred uten hans svovelpred­ikener om «Dyrets merke» og at Pride-flagget omtrent skal igangsette 3. verdenskri­g. Det er nå engang slik at vi i Norge som sagt, har religionsf­rihet og det betyr også at vi har rett til å ha frihet fra religion og frihet fra å få tredd nedover ørene hvorledes vi alle skal leve. Jan Skoland bør også ta til etterretni­ng rasismepar­agrafen som nevnt over. Mobbing av homofile på Sørlandet er en ondskap vi alle kan klare oss uten.

Takk for ordet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway