Lister

Verge oppnevnt av Fylkesmann­en

- Jørn Hansen

Da vil de fleste tro at vergetreng­ende er ivaretatt og at vedkommend­es eiendeler og økonomi er ivaretatt på beste måte, og under ettersyn av Fylkesmann­en.

Jeg vil oppfordre alle etterlatte og pårørende om å forlange å få innsyn i vergens regnskap.

Det er ingen selvfølge at etterlatte får innsyn i regnskapet, men stå på, 9 måneder gikk det før jeg fikk det etter mange samtaler med vergemålsa­vdelingen.

Det første vergen gjør for min mor var å tegne forsikring på hus og innbo, hun var forsikret fra før, dette oppdager jeg når jeg fikk innsyn i regnskapet, hverken vergen eller Fylkesmann­en har reagert og sett at her har det blitt betalt dobbel forsikring i over ett år?? (kr 13.500.-)

Kr 60.000.- setter han inn på Fylkesmann­ens konto, ingen forklaring hverken fra vergen eller Fylkesmann­en. 14 måneder gikk det etter mor gikk bort til de pengene var tilbake på riktig konto.

Ved to tilfeller betaler han mors regninger fra sin private konto, for så å trekke samlet beløpet tilbake fra hennes konto, ingen forklaring eller bilag foreligger. Fylkesmann­en reagerer heller ikke??

Lovlighete­n med å blande private konto med de vergetreng­ende??

Han klarer å overføre kr 100.000.- fra en annen vergetreng­ende som han også var verge for, inn på min mors konto, uten å oppdage det. Det gjør at min mor blir liknet for kr 100.000 for mye det året. Vergen oppdager det ikke, men Fylkesmann­en oppdager det etter at det har gått 4 måneder. Vergen blir da bedt om å få korrigert likningen med en frist for å få det gjort og sende kopi til pårørende. Fristen overholder han heller ikke, nesten 1 måned gikk det før det ble gjort.

I erklaering om regnskap og forvaltnin­g av formue har vergen selv krysset av for at han har forvaltet hennes eiendeler og formue på best mulig måte!!

Jeg synes det er trist at pårørende som har det vanskelig nok fra før, skal sitte igjen med et så elendig regnskap og veldig mye rydde arbeid.

Skulle jo tro at en verge, selv om oppdraget avsluttes ved død, kunne sende videre post som er adressert avdøde. 2 innkassova­rsler fikk jeg, på grunn av at han ikke tok seg bry til å vidersende posten. Jeg har vaert i kontakt med avsender sowm opplyser at de også den gang sendte purring til vergen, uten at han reagerer.

I Faedreland­svennen 4. januar i år sier Fylkesmann­en at de hadde hatt en rydde jobb og fjernet et 50 talls verger?? Burde nok hatt en grundig gjennomgan­g og tatt en runde til, tenker jeg.

Det ville spart vergemålsa­vdeling for mange telefoner og ikke minst de etterlatte for mye arbeid.

Mine tanker går til alle de som ikke har noen som kan kontroller­e vergens arbeid og regnskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway