Lister

Møte med vikingforf­atter

- Av Svein Morten Havaas

Førstkomme­nde torsdag 13. september gjester forfatter Tore Kvaeven fra Sirdal kulturbokh­andelen Farsund Libris.

– Høsten er over oss, og mange spennende aktivitete­r står for tur i kulturbyen. Så også i kulturbokh­andelen – vi har mange planer som vi ser fram til å fortelle om! sier bokhandler Åshild Vere Jacobsen.

FØRST UT er altså sirdølen Tore Kvaeven.

– Han har skrevet ei helt fantastisk bok fra vikingtida. Forfattere­n, laereren og sauebonden fra Sirdal står bak en av årets store leseopplev­elser, som utspiller seg på Grønland mot slutten av 1200-tallet, sier Vere Jacobsen, og fortsetter:

– Vi er mange som har blitt fullstendi­g bergtatt av historien om Arnar Vilhjalmso­n, vikingen som er villig til å trosse både sin egen høvding, sine guder og sitt lands lover i jakten på framtida.

BOKA er blitt sammenlign­et med de islandske aettesagae­ne og har høstet strålende kritikker. Forfattere­n får honnør for en imponerend­e innsikt i vikingkult­uren; fra detaljer om mat, skikker og klaer til vikingenes mentalitet­shistorie, aeres- og hevnkultur. – Kvaeven har arbeidet med denne romanen i sju år, så det er ingen tvil om at det ligger en enorm innsats og solid kunnskap bak boka. Han bruker naturen aktivt når han skriver – deler av boka er faktisk skrevet utendørs med ski på beina! sier Vere Jacobsen.

MEN IKKE BARE er det ei stor og fengslende fortelling forfattere­n så mesterlig maler ut for sine lesere, om Arnar og Eir og deres skjebne, historien utspiller seg også i en svaert spennende tidsepoke. For hva skjedde egentlig med den norrøne befolkning­en på Grønland?

Etter å ha kommet fra Norden som vikinger på 1100-tallet forsvant hele befolkning­en på mystisk vis. Kvaevens tittel «Når landet mørknar» indikerer at noe er i ferd med å endre seg i middelalde­rsamfunnet: Skipene som pleide å komme seilende fra Norge og Island er sjeldnere å se, og hvalrossen som har sørget for rikdom og velstand har trukket seg unna. Menneskene spør seg: Er dette de siste tider?

– Vi gleder oss veldig til å ønske Tore Kvaeven velkommen til Farsund, og håper at mange har lyst til å få med seg denne spennende kvelden, sier Åshild Vere Jacobsen.

Det er ingen tvil om at det ligger en enorm innsats og solid kunnskap bak boka. ÅSHILD VERE JACOBSEN

 ?? FOTO: TOMMY ELLINGSEN ?? Forfatter Tore Kvaeven fra Sirdal besøker kulturbokh­andelen Farsund Libris torsdag 13. september.
FOTO: TOMMY ELLINGSEN Forfatter Tore Kvaeven fra Sirdal besøker kulturbokh­andelen Farsund Libris torsdag 13. september.
 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? «Når landet mørknar» er tittelen på vikingboka til Tore Kvaeven fra Sirdal.
FOTO: PRESSEBILD­E «Når landet mørknar» er tittelen på vikingboka til Tore Kvaeven fra Sirdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway