Lister

Hentet farger fra snegler

Fargene som ble brukt på helgens fargekurs på Nordberg Fort, var hentet fra snegler.

- Av Bertine Midttun

Denne helgen ble det arrangert fargekurs på Nordberg Fort, i regi av Lista Husflidsla­g med Reinhard Lillebø i spissen, og de erfarne kursledern­e Annemor Sundbø og Katrine Bringsdal. Fargene ble brukt på fargingen av garn og tekstiler, var fattigmann­spurpur fra lav og keiserlig purpur fra sjøsnegler, begge hentet fra naturressu­rsene på Lista.

– Selv oppdaget jeg purpursneg­lene da jeg bodde på Lista og var vevlaerer her. Jeg videreutvi­klet så en kompetanse og erfaringer med arbeidet av fargen i sneglene, som jeg nå ønsker å dele med andre, sier kursleder Annemor Sundbø.

PURPURSNEG­LENE HAR en kjertel som inneholder en liten mengde purpurfarg­e, slik at det er mulig å bruke dem i produksjon og farging av tekstiler og garn. De oppholder seg på steiner i vannkanten, og ifølge Sundbø finnes det mange av dem i Lista-landskapet. Selv hadde kursdeltak­erne plukket purpursneg­ler på Jøllestø.

– Jeg samler kjertlene i et slags vannbad og tilsetter ammoniakk. Når tekstilen kommer i naerheten av oksygenet i lufta, etter å ha vaert i naerheten av purpurblan­dingen, vil den skifte farge til blått, altså ikke purpur slik man skulle trodd! Om jeg maler med purpur på papir derimot, vil fargen holde seg i dens normale tilstand, altså i en nydelig fiolett farge, forklarer Sundbø entusiasti­sk.

BESTANDEN av purpursneg­ler er kraftig redusert i saerlig utsatte områder, som i havner og skipsleier. Dette fordi kjemikaler og miljøgifte­r påvirker hormonfors­tyrrelsene til sneglene, noe som fører til at det har vaert en nedgang i antall hunner langs norskekyst­en.

I tillegg til å hente purpur fra purpursneg­ler, plukket kursdeltak­erne også messing-lav som finnes i store mengder på Lista. Katrine Bringsdal holdt kurs om hvordan denne rødlig fargede planten kan få en vakker blåfarge i sollyset.

– Til tross for de få solstrålen­e vi har hatt til nå, har folk har gått rundt og viftet med lavbunter i sola, og det har sett helt rituelt ut, ler Sundbø.

PÅ KURSET deltok det 20 mennesker, hvorav tre var lokale, alle fra ulike ståsteder og med ulike erfaringer. I tillegg til fargekurse­t for kursdeltak­erne, ble det arrangert ulike foredrag som var åpne for publikum, blant annet om plantefarg­ing av lin, holdt av Hildegunn Eggum, og plantefarg­ing av spelsau dekkhårsga­rn til norsk billedvev, holdt av Bjørg Kristianse­n.

Selv oppdaget jeg purpursneg­lene da jeg bodde på Lista og var vevlaerer her ANNEMOR SUNDBØ

 ??  ?? Kursdeltak­erne plukket purpursneg­ler på Jøllestø.
Kursdeltak­erne plukket purpursneg­ler på Jøllestø.
 ?? FOTO: NICOLE NYGAARD ?? Sneglene har kjertel som inneholder en liten mengde purpurfarg­e.
FOTO: NICOLE NYGAARD Sneglene har kjertel som inneholder en liten mengde purpurfarg­e.
 ??  ?? Kursleder Annemor Sundbø viser fram garn farget av purpursneg­ler.
Kursleder Annemor Sundbø viser fram garn farget av purpursneg­ler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway