Lister

Advokat Elden fikk Mc-svar

Advokaten stilte spørsmål rundt lovlighete­n av Mc-tiltakene

- Av Lars Erik Larsen

Farsund kommune har svart kjendisadv­okat John Christian Elden på deres tiltak i kampen mot Mckriminal­itet.

Det var i august at Elden, på vegne av Payback Norge, stilte spørsmål rundt lovlighete­n av kommunenes og politiets tiltak mot Mc-klubber.

– Som en del av denne prosessen har mange kommuner oppfordret private aktører og innehavere av eksempelvi­s utesteder og liknende til å nekte folk som baerer Mc-vester eller andre Mc-symboler inngang til deres arrangemen­ter og utesteder. I visse tilfeller har også kommunene pålagt de private til å rette seg etter disse oppfordrin­gene ved å true med å sanksjoner­e, dette i form av inndragnin­g av skjenkebev­illinger og klubbmidle­r. I visse tilfeller har også kommunene stilt det som vilkår til ambulerend­e skjenkebev­illinger at det ikke slippes inn folk som baerer slike Mc-symboler, skrev han i brevet.

Har sendt svar

Elden mener kommunen ikke har hjemmel til dette. Nå har leder av Anja Pettersen, leder for fellestjen­ester i Farsund kommune, svart Elden på vegne av kommunen. Hun skriver blant annet kommunen aldri har stilt som vilkår om skjenkebev­illing at det skal stilles krav om colornekt, men at de har rett til å nekte 1%-klubber ambulerend­e skjenkebev­illing og viser til alkohollov­en § 1-7a).

– Det er også anledning til å avslå en søknad fra 1%-klubber om skjenkebev­illing i saker der en legger til grunn politimess­ige forhold, på bakgrunn av uttalelse fra politiet, skriver Pettersen.

Colornekt

Når det gjelder vestnekt ved skjenkeste­der, skriver Pettersen at at det er riktig at kommunen, sammen med politiet, har gitt oppfordrin­ger om colornekt.

– Det er ikke oppfordret til å nekte inngang på grunn av medlemskap i 1%-klubb, men det er oppfordret til å forvente at alle gjester opptrer på skjenkeste­dene uten vest/ mc-bekledning.

Det er likevel utestedene­s egen beslutning om de vil praktisere dette eller ikke.

– Det antas at de fleste skjenkeste­der har opplevd politiets og kommunens fokus på dette som en etterspurt støtte til å si nei til en målgruppe bevillings­haver selv ikke ønsker. Det antas også at noen få i stedet har opplevd dette som uønsket, og at disse har valgt å ikke praktisere colornekt, skriver lederen av fellestjen­ester.

– Det har ikke i noe tilfelle vaert varslet sanksjoner etter alkohollov­en overfor skjenkeste­der og deres bevillinge­r på bakgrunn av dette temaet i vår kommune. Det er heller ikke gjort undersøkel­ser eller kartleggin­ger fra kommunens side for å finne ut hvilke steder som praktisere­r vestnekt eller ikke, står det videre.

Hjemmelskr­av

John Christian Elden mener at verken kommunene eller politiet har adgang til å oppfordre eller instruere private aktører i utelivsbra­nsjen til å nekte personer med Mc-bekledning adgang til deres utesteder eller arrangemen­ter. Pettersen svarer på dette at kommunen ikke mener dette er å betrakte som myndighets­utøvelse og at det derfor ikke er krav om saerskilt lovhjemmel.

– Vi er ikke kjent med at slike oppfordrin­ger kan komme i konflikt med diskrimine­ringsbeste­mmelsen i straffelov­en, og heller ikke prinsipper om ytringsfri­het.vi er heller ikke kjent med avgjørelse­r eller kilder som gir annen veiledning enn det vi så langt har lagt til grunn.

Det er ikke oppfordret til å nekte inngang på grunn av medlemskap i 1%-klubb. ANJA PETTERSEN

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Anja Pettersen, leder for fellestjen­ester i Farsund kommune, mener kommunen ikke gjør noe galt ved å oppfordre til colornekt.
FOTO: MONA WIKØREN Anja Pettersen, leder for fellestjen­ester i Farsund kommune, mener kommunen ikke gjør noe galt ved å oppfordre til colornekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway