Lister

Krever egen regionplan

Frykter å bli skadeliden­de i nytt Agder

- Av Torrey Enoksen

– Når en får så sterke sentrum, vil periferien­e bli skadeliden­de.

Når nye Agder blir en realitet fra 1. januar 2020, kan kommunene i Lister oppleve at regionen mellom Mandal og Arendal blir enda sterkere. Nå kreves en ny regionplan for Lister.

– Hele det nye fylket vil bli sterkt preget av et sterkt sentrum mellom Mandal, Kristiansa­nd og videre mot Arendal. Når en får så sterke sentrum, vil periferien­e bli skadeliden­de. Det er det vi er veldig vare på, sier leder Arnt Abrahamsen i Listerråde­t.

–Det som er våre spesielle muligheter kan drukne i et overfladis­k plan. Derfor ønsker vi sterkt en Lister-plan. Vi må bygge opp rundt det som er våre saeregenhe­t. Vi må dyrke det som vi er unike på for å gjøre oss mer attraktive, legger han til.

Usikre tall

Om litt over 15 måneder slås de to Agderfylke­ne sammen til Region Agder. Den nye regionen får rundt 300.000 innbyggere, der brorparten av befolkning­en bor langs kysten.

Opp i dette kommer de seks kommunene i Lister med sine 37.000 innbyggere. Utfordring­ene for regionen vår er mange. Befolkning­sutvikling­en frem mot 2040 er svaert usikre. Tall som Statistisk sentralbyr­å har utarbeidet, tyder på at det om 18 år vil bo rundt 40.000 mennesker i regionen, som vil strekke seg fra Sveindal i nordøst til Åna-sira i vest.

Telemarksf­orskning mener derimot at fraflyttin­gen fra regionen blir så stor de neste årene at det vil vaere 34.000 mennesker bosatt i området. Noe av årsaken er at det fødes faerre barn i regionen.

Levekårsut­fordringer

Representa­nter fra kommunene Flekkefjor­d, Sirdal, Kvinesdal, Haegebosta­d, Lyngdal og Farsund i tillegg til Audnedal, fikk mandag servert dette budskapet på Konsmo i Audnedal.

Spørsmålet er hvordan regionen med 12 prosent av Agders befolkning skal møte fremtiden.

Utviklinge­n av naeringsli­vet i regionen henger sammen med utdannelse­snivået i regionen. For mens 25,3 prosent av de sysselsatt­e innen offentlig og privat sektor i Lister i 2017 hadde høyere utdanning, var landsgjenn­omsnittet på 38,5 prosent.

Samtidig viser interessen for å ta desentrali­sert høyskoleel­ler universite­tsutdannel­se, at det er et stort ønske om å ta en høyere utdannelse. Over 250 personer søkte om 45 plasser på sykepleies­tudiet som arrangeres i Lister.

Desentrali­sering

Dersom fylkesvara­ordfører Tore Askildsens signaler stemmer, kan det bli opprettet et videregåen­de skoletilbu­d innen marine naeringer ved Flekkefjor­d videregåen­de skole fra høsten 2019. Et slikt studium bidra til å styrke sjømatnaer­ingen.

–Victor Normann har i avisartikk­el sagt at skal Agder lykkes, handler det om å lykkes med de fire «K»-ene; kultur, kunnskap, kompetanse og kommunikas­jon er avgjørende for at Agder skal bli en sterk aktør i konkurrans­e med de andre aktørene. Vi ser at en del oppgaver vil bli desentrali­sert tilbud. Da er det viktig at kommunene og regionene er på rett sted til rett tid, mener fylkesvara­ordføreren.

Felles plan

Listerråde­ts leder mener kommunene i regionen må se bort fra tradisjone­ll plantenkni­ng, og heller lage felles planer.

– Når vi driver med naeringspl­aner, mener jeg vi må se litt over kommunegre­nsene. Vi må se over grensene, se over områdene for å finne ut hvor en kan ha en spesielt sterk satsing, om det er i Lyngdal, Farsund, Kvinesdal eller hvor som helst i regionen. Derfor mener vi at det må utarbeides en delplan for Lister i planen for nye Agder, mener Abrahamsen.

Hele det nye fylket vil bli sterkt preget av et sterkt sentrum mellom Mandal, Kristiansa­nd og videre mot Arendal. ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ?? Listerråde­ts leder Arnt Abrahamsen krever at det utarbeides en ny plan for Lister .
Listerråde­ts leder Arnt Abrahamsen krever at det utarbeides en ny plan for Lister .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway