Lister

Tilfredshe­t med livet

-

I” Alt i alt står det jo ikke så galt til.

nnvandrere skiller ikke saerlig ut fra befolkning­en ellers når det gjelder tilfredshe­t med livet. Og dette til tross for at innvandrer­ne ofte scorer lavt på de områdene som styrker etniske nordmenns lykkefølel­se, slik som utdannelse, inntekt og materielle kår. Forskjelle­ne er større mellom innvandrer­e fra forskjelli­ge land enn mellom innvandrer­e og innfødte nordmenn. I den ferske Levekårsun­dersøkelse­n for personer med innvandrer­bakgrunn fra Statistisk sentralbyr­å plasserer somaliere seg langt over «lykkegjenn­omsnittet», et funn som overrasker forskerne. For dette er også den innvandrer­gruppen som har de relativt sett dårligste levekårene blant de 12 nasjonalit­etene som inngår i undersøkel­sen.

Misnøyen Med livet i Norge er størst blant dem som kommer fra Iran, Irak, Tyrkia og Polen. Heller ikke dette gjør det så lett å finne noe mønster i tabellen. Men når folk blir bedt om å gradere hvor fornøyd man er med livet på en skala fra 0 til 10, er det selvsagt mange – og høyst forskjelli­gartede – forhold som påvirker svaret. Savnet av en partner, helsemessi­ge plager og andre rent subjektive faktorer kan gi utslag. Det samme kan diskrimine­ring, som hver tredje spurte oppgir å ha vaert utsatt for det siste året.

Alt i Alt står det jo ikke så galt til, når en årlig Fn-måling plasserer Norge helt i toppsjikte­t på tabellen over lykkelig befolkning – og innvandrer­e her ligger omtrent på snittet. For å sikre denne stabilitet­en i samfunnet, er det bare å videreføre arbeidet med integrerin­g og å styrke innsatsen der det trengs. Økt deltagelse i arbeidsliv­et er og blir en sentral oppgave i så måte, som hovedveien til gode materielle levekår. Men hva kan sies i tillegg om paradokset med somalierne­s livslykke og lave kår?

Undersøkel­sen gjelder første generasjon­s innvandrer­e, og kanskje somaliere mer enn andre sammenlign­er sine kår i Norge med forholdene de kommer fra? Et tydeligere trekk er at somaliere oftere fremhever religionen som en viktig faktor i livet. Og forskerne peker på den sterke religiøsit­eten i denne befolkning­sgruppen som et bidrag til å heve tilfredshe­tsnivået. Noen refleksjon­er verdt, i et samfunn med en økende tendens til å sette likhetsteg­n mellom penger og livslykke?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway