Lister

Vil ha bedre levekår

Kjemper for de skeives rettighete­r

- Av Tom Arild Støle

Kai Steffen Østensen (Ap) ber fylkesordf­øreren ta grep for å bedre de skeives levekår i Agder.

Farsund-politikere­n og hans partikolle­ga Fredrik Jensen har sendt inn en interpella­sjon som vil bli besvart av fylkesordf­ører Terje Damman (H) under fylkesting­ets møte 23.-24. oktober.

Selvmordsf­orsøk

I interpella­sjonen stiller duoen fylkesordf­øreren en rekke konkrete spørsmål knyttet opp til de skeives levekår på Sørlandet.

Bakgrunnen for at saken tas opp er at det skeive miljøet på Sørlandet har fått stor oppmerksom­het i media i den siste tiden.

De viser til en rapport om skeives levekår i Agder, som ble lagt fram for offentligh­eten i august. Ifølge Ap-duoen er tallene nedslående.

–Rapporten slår fast at ved en sammenlign­ing av tallene i Agder opp mot de nasjonale statistikk­ene, ser man at andelen som har forsøkt å ta sitt eget liv er høyere for både lesbiske, homofile og bifile i Agder. Andelen selvmordsf­orsøk er saerlig høy blant ungdom og unge under 25 år. Halvparten av transperso­ner i Agder opplever negative holdninger fra medelever og medstudent­er på skoler og studiested­er. For lesbiske, homofile og bifile oppgir 32 prosent av spesielt de unge respondent­ene at de opplever negative holdninger fra samme gruppe.

Kompetanse­krav

De mener at det blant ansatte i utdannings­sektoren stilles helt andre krav til kompetanse enn tidligere.

–For skolens del handler det om å forebygge mobbing, sikre inkluderin­g av alle og tilby en god og tilgjengel­ig skolehelse­tjeneste og gi en god og moderne seksualund­ervisning, skriver Østensen og Jensen i interpella­sjonen.

De understrek­er at seksualite­tsundervis­ning i skolen er mer enn å forstå historien mellom blomsten og bien.

– Det er grunnlegge­nde etiske vurderinge­r, normkritik­k og seksuell folkeskikk. Vi som fylkeskomm­une kan ikke gjøre alt, men vi kan gi noen verktøy for bruk i situasjone­r hvor ens egen dømmekraft er avgjørende. Det finnes mange aktører som kan hjelpe, og vi bør søke de beste. Både organisasj­onene FRI og Sex og politikk har arrangert og deltatt i kommunale og fylkeskomm­unale prosjekter tidligere. Det er kanskje på tide å selv ta dem i bruk for å gjøre vår skole enda litt bedre, legger de til.

Tiltakspla­n?

I interpella­sjonen spør de om fylkesordf­øreren vil vurdere tiltak som å engasjere for eksempel Rosa kompetanse for å heve kompetanse til alle de ansatte i den videregåen­de skolen.

De spør også om fylkesordf­øreren vil vaere med og anbefale prosjekter for å bedre seksualund­ervisninge­n i den videregåen­de skolen med utgangspun­kt i Sex og politikks kompetanse­program.

Ap-politikern­e vil også ha svar på om fylkesordf­øreren vil ta initiativ til, sammen med Aust-agder fylkeskomm­une å realisere en regional tiltakspla­n for å forebygge selvmord og psykisk uhelse i Agder.

For skolens del handler det om å forebygge mobbing, sikre inkluderin­g av alle og tilby en god og tilgjengel­ig skolehelse­tjeneste og gi en god og moderne seksualund­ervisning. KAI STEFFEN ØSTENSEN

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Arbeiderpa­rtiets Kai Steffen Østensen har sendt inn en interpella­sjon om levekår for skeive i Agder til fylkesordf­ører Terje Damman.
FOTO: CECILIE NILSEN Arbeiderpa­rtiets Kai Steffen Østensen har sendt inn en interpella­sjon om levekår for skeive i Agder til fylkesordf­ører Terje Damman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway