Lister

Kritisk til kolonihage

Reagerer sterkt på utbygging på fredet steinalder­boplass

- Av Bjørn Hoel

– Det er ingen skam å snu, skriver Odny Mathisen, og sikter til utbygging av Stave kolonihage.

Torsdag 20. september skal det vaere møte i teknisk utvalg om denne saken, i kommunesty­resalen i Farsund. Henning Ertzeid skal blant annet orientere om Stave kolonihage.

– Steinalder­boplass

I et brev til Farsund kommune og fylkeskomm­unen skriver Odny Mathisen innledning­svis at den planlagte hyttelands­byen på Stave er plassert på en fredet steinalder­boplass i Lnfområdet. Mathisen er født og oppvokst på Stave, men bor nå i Bergen.

– Politikern­e i kommunen har dermed valgt å se bort fra kommunedel­planens egen områdebesk­rivelse om at det ikke er åpnet for fritidsbeb­yggelse innenfor de store sammenheng­ende jordbrukso­mrådene her, påpeker Mathisen. Hun refererer videre til kommunedel­planens mål og strategier for områdene i Nordbygda, hvor det står om kulturmilj­øet som ressurs og som kilde til kunnskap om fortiden, at man skal ta vare på verdifulle kulturminn­er, kulturland­skap og kulturmilj­ø, og ikke minst stedskvali­teter.

– Tilpasses landskapet

–Ny bebyggelse skal tilpasses kulturland­skapet, og synliggjør­e fredede kulturminn­er, skriver hun så, og fortsetter:

– Mot egne mål og strategier tillater kommunen at steinalder­boplassen asfalteres i stedet for å bli synliggjor­t. 120 hytter og en høy driftsbygn­ing blir imidlertid synlige og er ikke tilpasset kulturland­skapet. Fylkesmann­ens og kommuneadm­inistrasjo­nens uttalelser om å fjerne hyttelands­byen fra planen ser politikern­e også bort fra. Mathisen påpeker at tiltak i disse områdene må konsekvens­vurderes med vekt på hensynet til kulturminn­er/ kulturland­skapet og eksisteren­de bygningsmi­ljø.

– Tiltak som ikke tar tilstrekke­lig slike hensyn vil vaere konfliktfy­lte, understrek­er hun.

Varaordfør­erens rolle

Hun hevder videre at formannska­pet i sin tid vedtok, etter befaring, at kolonihage­n ikke skulle utredes videre.

– Den er altså ikke konsekvens­vurdert. Saken var ute av planen på høring 2 og høring 3, for deretter å bli tatt inn på benkeforsl­ag. Hva slags saksbehand­ling er dette? spør Odny Mathisen retorisk.

Hun er også svaert kritisk til Torrey Skeibroks rolle i denne prosessen.

– Kan Torrey Skeibrok vennligst forklare hva det er ved dette prosjektet som gir ham en så god magefølels­e (som han sier til Lister24), at han har fått både formannska­p og øvrige politikere i kommunesty­ret til å gjøre helomvendi­ng i saken, på et benkeforsl­ag, uten at saken ble utredet?

– Hva er det som gjør at Skeibrok velger å se bort fra formannska­pets eget vedtak, faglige anbefaling­er fra administra­sjonen i kommunen, faglige anbefaling­er fra fylkesmann­en og kommunens egne planer, mål og strategier? spør hun.

Erstatning­ssøksmål?

Hun mener en slik utbygging vil få store negative konsekvens­er for flat-lista, i forhold til at det er fulldyrkba­r jord, Lnf-område, naturslita­sje, friluftsin­teresser, jaktintere­sser, fugleliv, kulturminn­er, trafikk, veibygging, støy, infrastruk­tur, gårdsdrift, naboer og utsikt. Videre fremholder hun at området ligger i gul sone for flyplassen, naer rød sone.

–Støyforure­nsing kan generere fremtidig konflikt. Hva om det kommer erstatning­ssøksmål i fremtiden? Hyttelands­byen blir liggende som en øy midt i en annen grunneiers eiendom. Dette kan generere konflikt. Hvem dekker kostnadene? Kommunen? spør hun.

Mot egne mål og strategier tillater kommunen at steinalder­boplassen asfalteres i stedet for å bli synliggjor­t ODNY MATHISEN

 ?? ILLUSTRASJ­ON: HENNING ERTZEID ?? Plantegnin­g for Stave Kolonihage.
ILLUSTRASJ­ON: HENNING ERTZEID Plantegnin­g for Stave Kolonihage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway