Lister

Einar Aas og oss

-

Den mediesky kraftspeku­lanten fra Grimstad, Einar Aas er kjent for å satse sort og vinne. Etter å ha tapt over en milliard kroner fordi det har regnet mye i Sør-norge i det siste, har han tømt sikringsfo­ndet på kraftbørse­n og påført en rekke offentlige eide energisels­kaper svaere tap. Statkraft taper 50 millioner, finske Fortum taper 192 millioner, Agder Energi taper 18 millioner (Flekkefjor­d kommune eier 2,55 prosent), Havslund og BKK (Bergen) ukjente beløp. Hvordan er det mulig å bygge opp og tape milliardfo­rmuer på å spekulere med offentlig eid elektrisk energi?

En ny, markedslib­eral energilov ble vedtatt i 1990, mot stemmene til SV og Arbeiderpa­rtiet. Men det var Brundtland 3 regjeringa som samme år overtok og videreutvi­klet lovverket og satte det ut i livet. Norge, under Ap ledelse var et foregangsl­and for fri handel med norsk strøm. De andre nordiske land fulgte etter og i dag omfatter Nord-pool Norden og Tyskland.

Hensikten med dette skulle vaere å utnytte kraftressu­rsene bedre i et større marked.

Resultatet er at linjenette­t forfaller, vannmagasi­nene tømmes når prisene er høye, høyere norske strømprise­r og at kraftspeku­lanter trekker ut svaere, offentlige summer fra kraftbørse­n.

Er det på tide med en dereguleri­ng av kraftmarke­det? Steinar Dyrli

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway