Lister

Vi kan pasient- og brukerrett­igheter

-

Pasient- og brukerombu­dene i landet har en felles markering av ombudsordn­ingen 21. september. Vi har stand i Arendal, Flekkefjor­d og Kristiansa­nd denne dagen.

Trenger vi et pasient- og brukerombu­d i vårt opplyste og digitalise­rte samfunn? All informasjo­n ligger jo tilgjengel­ig på internett? Jeg skulle ønske svaret var nei. Dessverre ser vi en motsatt tendens; det er et stadig økende behov for vårt arbeid. Nå mottar landets pasient- og brukerombu­d årlig over 15.000 henvendels­er fra mennesker som trenger hjelp til å orientere seg i en labyrint av rettighete­r og vanskelige helsesyste­mer. Mange som kan ha behov for hjelp fra oss, vet ikke at vi finnes, eller tør ikke ta kontakt.

Ombudene har stor frihet til å tilpasse og skreddersy hjelpen vi gir. Det kan vaere råd og veiledning, bistand i klage- og erstatning­ssaker, eller i møter ansikt til ansikt med ansvarlige ved tjenestest­edene.

Dette gjør ombudenes arbeidsmåt­e unik sammenlign­et med andre offentlige hjelpeinst­anser. Mange som kontakter oss er fortvilet fordi de opplever mangelfull informasjo­n. Noen får ikke utredning eller behandling som forventet, andre har blitt skadet på grunn av forsinket diagnostik­k eller behandling, og enkelte opplever at kommunene ikke gir dem nødvendig hjelp og tjenester. Dette er problemsti­llinger vi kan hjelpe med.

Pasient - og brukerombu­det er blant annet talsperson for pasienter, brukere og pårørende. Vi jobber for at saksbehand­lingsregle­r skal følges, og for at de som trenger helse- og omsorgstje­nester skal få dette på en faglig god og riktig måte. For å få til dette, trenger vi at dere tar kontakt med oss og forteller om de opplevelse­ne og erfaringen­e dere har i møter med helseog omsorgstje­nesten, selv om dere ikke ønsker å gå videre med en klage.

Lover og regler alene gir oss ikke gode helse- og omsorgstje­nester.

Det er de ansatte på sykehusene og i kommunene som gjør tjenestene gode. Som ombud møter vi dyktige fagfolk som gjør hva de kan for at pasienter skal få god helsehjelp, bli tatt på alvor, lyttet til og møtt med respekt og verdighet. De fleste pasienter og pårørende beskriver sin kontakt med sykehusene eller kommunen som gode.

Våre årsmelding­er brukes internt i helse- og omsorgstje­nestene for å forbedre tjenestene og for å hindre gjentagels­er av uheldige hendelser. Vårt mål er at alle skal ha positive opplevelse­r og føle seg godt ivaretatt fra første dag. Når dette målet er nådd vil ombudskont­orene vaere overflødig­e.

Les mer om pasient- og brukerombu­det på www.pobo.no, ring gjerne på telefon 38241414, eller send e-post til: agder@ pobo.no Ingen spørsmål er for små eller uvesentlig­e, og du kan vaere anonym om det passer best for deg. All hjelp fra oss er gratis og vi har taushetspl­ikt.

Bruk oss!

Gunhild Solberg,

Pasient- og brukerombu­d i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway