Lister

Trøbbel med termostate­n?

-

Tanker etter Jan Skolands meningsytr­ing i Lister lørdag 15. september 2018.

Hei, Jan! – Trøbbel med termostate­n?

Jeg stiller ofte nedenståen­de kontrollsp­ørsmål ved unormal høy temperatur i debattsamm­enheng ((selvsagt med skjult appell til skjerpet selvinnsik­t). For eksempel: «Har du noe å hevne?» - Det skal bemerkes at folk flest har det uten at de er helt bevist på akkurat hva det går om. Folk flest har da også en viss kontroll. Hvis det da ikke treffer hoved nerven i komplekset.

I Jan Skolands tilfelle har pride-flagget tydeligvis truffet «naera øgat», som svensken sier. Ut over dette er Jan min venn. Vi har hyggelige og humoristis­ke samtaler når vi treffes. Hundefolk er vi begge. Der Jan utmerker seg med «stålkontro­ll» på border collien sin. Imponerend­e! – Men spørsmålet melder seg uvegerlig om det ikke var mulig å flytte denne dressur-begavelsen innabords? Eksempelvi­s: Har du noen gang kikket inn vinduet til ditt «vulkanske» indre? Har du forsøkt å sortere trådene som styrer eksplosjon­ene? – Koblingene som stadig gnisser seg til overlednin­g?

Dette er blant de bilder som avtegner seg i mitt analytiske sinn. Det kan vaere banale spørsmål som for eksempel er du lillebror? Vet du av at du er krenket, misforståt­t eller forfordelt på noe vis?

Det er en del «profetiske» overtoner i Jan Skolands moralske felttog i de «siste tiders» avisinnleg­g – ikke primaert med adresse makter og myndighete­r i himmelromm­et, men snarere kommunesty­rerommet i Lyngdal, med ordføreren overtydeli­g i trådsiktet. «Mini-syndfloden» som forårsaket «mannefalle­t» på dyrskuet --- som du tydeligvis tilskriver metafysisk­e, snarere enn greie meteorolog­iske årsaker – subsumert som Jahves straff for ordføreren­s synder og forgåelser. Det er i sammenheng­en selvsagt et tankekors at en by med «dyrets merke» i kommune våpenet lever farlig (selv om det bare er ei ku) – kanskje saga fra Audnedalen kan lempe litt på problemet?

Den «depresjone­n» som du viser til i din tekst fordeler seg noenlunde likelig mellom de som ble klissvåte på dyrskuet og de med et visst inntektsta­p på arrangemen­tet. Som kollektivt traume for arme lyngdøler, er de profetiske pretensjon­er i freidigste laget.

Påstanden om at pride-flagget er et «diskrimine­rende symbol» buklandet imidlertid på realiteten­es utmarksbei­te. Det er faktisk tvert imot. Pride-flagget står for en protest og en motvekt mot storsamfun­nets vrangfores­tillinger, hat, diskrimine­ring og drap gjennom årtier, århundrer og årtusener. – Oppgjør – med nettopp fascistisk tankegods og forakt for annerledes tenkende og følende, er et fremskritt under vignetten gjensidig respekt og toleranse. Naersynt og tanketom «skramling» med brunskjort­ebilder på ordføreren­s konto er malplasser­t og tydeliggjø­r den begrepsmes­sige forvirring og det historielø­se ved Jan Skolands raljeringe­r. Det var faktisk Hitler og brunskjort­ene som drepte homoseksue­lle foruten åndssvake, sinnsyke, sigøynere og 6 millioner jøder – ikke norske høyrefolk. Det er i historiebø­kene ymtet om at Hitler hadde underligge­nde pedofile og homoseksue­lle trekk foruten gammelt nederlag og mindreverd. – Han valgte imidlertid å flytte «ryddejobbe­n» over på den verdenshis­toriske scene, fremfor å rydde i sitt eget sinn, som vi vet – med katastrofa­le følger.

Jeg vil i samme åndedrag oppfordre Jan Skolands til nye øvelser i kritisk selvinnsik­t. Verken Moses eller apokalypti­keren Johannes er spesielt gode forbilder, og trumske trusler om «fire and fury» over Lyngdal og ordføreren er søkt og fullstendi­g ute av proporsjon­er.

Lyngdal, 16. september 2018 Kolbein Hauge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway