Lister

Om innlegg i gamle Farsunds Avis

-

Angående innlegg i ganle Farsunds Avis, ført i pennen av Salvesen.

Før eide de fine folk i Farsund avisen, nå Lister.

Skipsreder Strai eide Huseby kongsgård. Da alt gikk galt med rederiet, kjøpte Martin Mosvold gården på Huseby tilbake. Den er nå i eie av Strayfamil­ien.

I hine, hårde dager het visstnok dronninga Aasa. Men tidene forandrer seg.

Jeg har lest en del historie om den såkalte Huseby kongsgård. Har hørt mye rart og lest mye.

Salvesen er sikkert en klok mann, tiden får vise.

Har dere hørt om en familie som heter Botna? Gamle bønner og kretterhan­dlere. De eide nesten hele Huseby i sin tid. Tidene forandrer seg. Botnagårde­n eide 22 prosent av Huseby sameie. Noen greide med loven i hånd å rane det til seg.

I gamle dager var det lensmann, prest og sorenskriv­er som regjerte og var loven. Nå er det lite igjen av rettferdig­het. Nå kommer alt an på vennskap og kjennskap. I andre land kalles det korrupsjon. Her i landet kalles det vel for vennetjene­ste.

Før ble Farsunds Avis styrt av de fine folk i Farsund. Men tidene forandrer seg, og takk for det.

Min sønn ble fraranet 22 prosent av Huseby sameie. Det var da verdt 1.200.000. I dag med renter og rentes rene, ja, det hadde blitt en del. De tre som delte dette, trengte det sikkert bedre enn de rettmessig­e eiere.

I ungdommen i utlandet ble jeg skadet. Da vi kom til Durban, måtte jeg til lege. Det var en norsk lege ved navn Salvesen. Han stammet fra Farsund. Da han hørte jeg var fra Lista, fant han fram en flaske Johnnie Walker etter behandling­en. Det hjalp for smerten. Vi kom da fra Lorence Markus, som da var portugisis­k.

Alle blir vi født, men hvor skal vi hen? Hvem er vi og hvor kommer vi fra?

Min sønn så opp mot himmelen en stjernekla­r natt. Pappa, spurte han, kan en telle stjernene? Jeg svarte han, Gud vet hvor mange stjerner det er.

Det fins mye mellom himmel og jord som de laerde ikke har noe svar på.

Hauge 17. september 2018 Tor R. Kylleberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway