Lister

Vannkiosk i Tanzania

Farsundsma­nn i bresjen for prosjektet

- Av Lars Erik Larsen

Øyvind Egaas Stenberg fra Farsund kaller det en milepael at Aquasolis Global denne uken vil åpne vannkiosk i Afrika.

Som Lister24 skrev i april har farsundsma­nnen sammen med to andre gründere satt seg som mål at alle skal få rent vann gjennom å utvikle «morgendage­ns vannrenset­eknologi».

Vannkiosk

–Vannrenset­eknologi som er mer energieffe­ktiv, mer miljøvennl­ig og økonomisk baerekraft­ig. Verden står ovenfor en enorm vannkrise og det er ventet å bli verre. Skal man løse fattigdom, sult eller utdannings­problemene i verden, så bør man gå rett til kjernen av problemene og vi mener at vannkrisen er skyld i mye, sa Stenberg om prosjektet da.

Nå er den første vannkioske­n klar til åpning, så fort den får strøm, ifølge Stenberg.

–Planen er at vi skal åpne vannkioske­n allerede neste uke i Tanzania. Den vil kunne sørge for vann til 200 husholdnin­ger til 1/3 av prisen for flaskevann. Vi vil og vi skal vaere billigst.

Visjon

Etter at den første vannkioske­n er ute i markedet, vil Stenberg og hans partnere i selskapet, Ole Bastian Sandok og Nitesh Shail, se på videre muligheter. For en vannkiosk er langt i fra nok om det ambisiøse målet til trioen om at alle skal få rent vann.

–Vi kan tilby vann til 0,02 dollar per liter. Da er det volumet som gjør at vi kan tjene penger på prosjektet. Uten stort volum har vi ikke mulighet til å holde det gående, men dette er et prosjekt vi virkelig tror på, sier Stenberg, som ikke ønsker å selge ideen til større aktører.

– Vi har en sterk visjon om å løse vannkrisen. Vårt mål er derfor ikke å selge selskapet. Vi skal gjøre dette selv. Så får vi se om 10–20 år hvor vi står.

I forrige uke ble selskapet Aquasolis Global tildelt 50.000 kroner i støtte fra Sparebank 1 Sr-bank etter å ha vaert en del av et accelerato­r-program på Coworx Kristiansa­nd.

– Vi ble sett på som det prosjektet som utmerket seg mest blant 10 aktører. Det er vi selvfølgel­ig utrolig glad for. Det viser at arbeidet vi har lagt ned til nå, har vaert riktig.

Aquasolis Global var også nominert til to priser på Nordic Startup Awards tirsdag kveld. Her ble det med nominasjon­en for Stenberg og de andre gründerne av selskapet.

Vannkioske­n vil kunne sørge for vann til 200 husholdnin­ger til 1/3 av prisen for flaskevann. ØYVIND EGAAS STENBERG

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Øyvind Egaas Stenberg (t.h.) fra Farsund er en av tre personer som driver selskapet Aquasolis Global. Her jobber han med å utvikle «morgendage­ns vannrenset­eknologi». Her sammen med Ole Bastian Sandok – en av de to andre andre gründerne av selskapet.
FOTO: PRIVAT Øyvind Egaas Stenberg (t.h.) fra Farsund er en av tre personer som driver selskapet Aquasolis Global. Her jobber han med å utvikle «morgendage­ns vannrenset­eknologi». Her sammen med Ole Bastian Sandok – en av de to andre andre gründerne av selskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway