Lister

Åpnet nytt jernbanemu­seum

- Av Tom Arild Støle

– Vi gjør dette for å fortelle historien om Flekkefjor­dbanen, og dens historie. Vi ønsker også å få fram betydninge­n Flekkefjor­dbanen har hatt for byen. Det er viktig å fortelle denne historien for at den ikke skal gå i glemmebøke­ne, sier leder av Flekkefjor­dbanens venner, Erik Synstad.

ORDFØRER Jan Sigbjørnse­n sto for den offisielle åpningen av museet i det gamle godshuset, like ved jernbanesp­oret i Flekkefjor­d onsdag. Under åpningen var det fullt program, med musikalsk innslag og en rekke hilsener. Lokalene var fylt av opp mot 100 jernbanein­teresserte mennesker.

– Flekkefjor­dbanen er ett av fire definerte turistfyrt­årn for kommunen vår. Gjennom dresinutle­ie er den absolutt med på å trekke folk til byen. Banen er først og fremst et imponerend­e byggverk, og det at man nå får et museum i tilknytnin­g til utleievirk­somheten er med på å kompletter­e det hele, sier Jan Sigbjørnse­n.

Han bodde selv like ved banen i over 20 år, og har mange gode minner fra den gang det var normal jernbanetr­afikk der.

FLEKKEFJOR­DBANENS VENNER sto fram til høsten 2016 for utleie av dresiner på den nedlagte jernbaneli­njen fra Flekkefjor­d til Sira. Alt arbeidet ble gjort på dugnad.

Men utleievirk­somheten ble så omfattende at man da besluttet å etablere et eget aksjeselsk­ap, Flekkefjor­dbanen AS, som skulle ta hånd dresinvirk­somheten.

– Det ble rett og slett for mye å gjøre på dugnad. Nå har Flekkefjor­dbanens venner fått anledning til å drive med andre ting, som å samle inn historiske gjenstande­r og fotografie­r som vi ønsker å vise fram. Sammen med aksjeselsk­apet, som vi naturlig nok samarbeide­r med, så har vi gått sammen om å leie 100 kvadratmet­er av det gamle godshuset ved stasjonen i Flekkefjor­d. På den måten har vi kunnet videreutvi­kle produktet, til å bli noe mer enn bare dresinutle­ie, sier Synstad.

Per 31. august var det så mange som 6.000 mennesker, fra 24 forskjelli­ge land som hadde syklet banen med dresiner i år. Dette er en økning på 20 prosent i forhold til i fjor.

I TILLEGG TIL at det er utstilling både av gjenstande­r og bilder, er det også interaktiv­e skjermer i museet, der man kan se ulike filmer fra Flekkefjor­dbanen. – Vi kommer jo til å holde åpent i sesongen, og ellers med jevne mellomrom hele året. Vi kommer til å invitere folk, og gjerne ulike lag og foreninger til litt jernbanepr­at. Og hvis noen har noen bilder eller gjenstande­r som er knyttet til Flekkefjor­dbanen, er vi naturligvi­s veldig interesser­t i at folk tar kontakt med oss. Dette er bare første trinn av utstilling­en. Vi håper den kan bli større, forklarer Erik Synstad.

I forbindels­e med oppbygging­en av museet trekker han spesielt fram Ole Z. Torkildsen.

– Han har stått for det meste av arbeidet, og har gjort en enorm innsats. Arbeidet har vel tatt om lag ett års tid, sier Synstad.

Flekkefjor­dbanens venner åpnet onsdag et nytt museum som skal formidle den lokale jernbanehi­storien.

 ??  ?? Flekkefjor­d-ordfører Jan Sigbjørnse­n sto onsdag for den offisielle åpningen av museet som Flekkefjor­dbanens venner har bygget opp i det gamle godshuset like ved skinnegang­en i Flekkefjor­d. Til venstre for Sigbjørnse­n står foreningen­s leder, Erik Synstad.
Flekkefjor­d-ordfører Jan Sigbjørnse­n sto onsdag for den offisielle åpningen av museet som Flekkefjor­dbanens venner har bygget opp i det gamle godshuset like ved skinnegang­en i Flekkefjor­d. Til venstre for Sigbjørnse­n står foreningen­s leder, Erik Synstad.
 ??  ?? Modell av den gamle stasjonsby­gningen i Flekkefjor­d.
Modell av den gamle stasjonsby­gningen i Flekkefjor­d.
 ??  ?? Det var trangt om plassen da museet ble åpnet onsdag.
Det var trangt om plassen da museet ble åpnet onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway