Lister

Ingen slakt på scenen

- Av Karl Birger Saelør

Andy Syvertsen kan berolige folk foran lørdagens Mat og Sauesjå i Kvinesdal; det blir ingen slakting av sauer på scenen.

– Alt skjer selvsagt innenfor lovlighete­ns grenser. Slakting på åpen scene er forbudt, og jeg kan forsikre folk om at her blir det ikke noe blod. Sauene er slaktet på forhånd, og på scenen vil slakterne partere skrottene og vise folk hva de forskjelli­ge delene av sauen brukes til, sier Andy Syvertsen, som er formann i Handelshus­et Kvinesdal og primus motor for arrangemen­tet, som i over 50 år har vaert en bygdefest uten like.

– DET BLIR LIV OG RØRE i vårt kompakte sentrum fra tidlig om morgenen til utpå ettermidda­gen. Sauen er i fokus sammen med 60–70 utstillere. Lag og foreninger presentere­r seg, og man kan kjøpe masse god mat; både norsk og utenlandsk. Vårt arrangemen­t er en miniutgave av Dyrslkuet i Lyngdal, men vi har gratis adgang, sier Andy Syvertsen.

Sauene blir bedømt av dommere og får sine premier. Hvor mange sauer som kommer til Kvinesdal på lørdag er Andy Syvertsen usikker på, men at det er ganske mange er sikkert.

– FOR MEG ER en sau en sau, men folk må ikke vaere redde for å spørre dommerne om det er noe de lurer på om sauen. Dommerne liker å svare på spørsmål fra folk, sier Andy Syvertsen. På scenen blir det flere musikalske innslag, blant annet blir det en aldri så liten Idol-konkurrans­e for barn og ungdom.

– Som på TV sitter dommerne og følger med og vil premiere de aller beste, sier Andy Syvertsen.

SYKKELKONK­URRANSE for barn og loppemarke­d hører også med. Politiske partier vil nok også dukke opp med sine egne stands. – Mannekeng-oppvisning er også populaert. Bygdas forretning­er får vist siste moter, og dette er noe folk liker og ser frem til, sier Syvertsen.

SOM KJENT arbeides det med spenstige planer for Kvinesdal sentrum. En arkitekt-konkurrans­e er i gang. Blant annet planlegges nytt torg med tak over. Man ønsker å forsterke forbindels­en mellom land og vann, blant annet med rampe ned i vannet, et «teppe» fra rådhuset og ned til elven.

Det er satt ned en styringsgr­uppe, og Andy Syvertsen er med her som Handelshus­et Kvinesdal sin representa­nt.

– Vi har et digert telt med plass til 20–25 utstillere. Blant utstillern­e her inne vil vi finne egen stand om planene for sentrum. Her kan folk komme å si sin mening. Positive og negative tanker mottas med takk, sier Andy Syvertsen.

HAN SER NATURLIG NOK ekstra mye på vaermeldin­gen denne uken, for lørdagens folkefest er selvsagt vaeravheng­ig. – Vi krysser fingre og taer hvert år og håper på oppholdsva­er og sol. I øyeblikket ser meldingene bra ut for lørdagen, sier Andy Syvertsen.

Tidligere har Mat og Sauesjå trukket over 4.000 mennesker. Syvertsen håper på minst like mange på lørdag.

– Vi er alltid veldig spente, men jeg mener vi har et bredt og godt program som vil kunne glede folk fra hele Lister. Jeg vil oppfordre folk til å ta turen til Kvinesdal denne lørdagen. Dere vil garantert ikke angre, avslutter Andy Syvertsen.

Vårt arrangemen­t er en miniutgave av Dyrskuet i Lyngdal, men vi har gratis adgang ANDY SYVERTSEN

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Sauen er som vanlig i fokus på Mat og Sauesjå, men noe slakting for åpen scene blir det ikke i Kvinesdal på lørdag.
FOTO: TOM ARILD STØLE Sauen er som vanlig i fokus på Mat og Sauesjå, men noe slakting for åpen scene blir det ikke i Kvinesdal på lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway