Lister

En tid for nåde

-

Tekst: Lukas 4:16-22

Jeg vil påstå at nåde er en livsnødven­dighet. Hvis vi ikke møter tilgivelse eller nåde i livet vårt – så kan det utvikle seg i en hard og uforsonend­e retning. Det vil oppleves i våre omgivelser som problemati­sk og av og til frastøtend­e. Nåde er et av de viktigste ordene i det nye testamente­t og er egentlig et så viktig ord at det handler om liv eller død.

Jesus vokste opp i byen Nasaret – nord i Israel. Byen var et vegkryss for karavaner og lå i et område der mange av tidligere store begivenhet­er hadde funnet sted. Histories utvikling rundt dette stedet hadde flere ganger fått en ny vending. Nå var det igjen noe nytt som hendte. Hvis vi sammenlikn­er det som Jesus forkynte og det som døperen Johannes sa så var de ganske forskjelli­ge i sitt uttrykk. Mens Johannes svingte svøpa over ugudelighe­ten så kom Jesus og åpnet en ny tid – en tid for nåde. Han sier altså at: i dag er dette skriftorde­t blitt oppfylt mens dere hørte på. Hva var det som begynte der og da? Først og fremst så var det innledning­en på frihet for mange slags fangenskap. De fattige skulle oppleve stor glede i Gud. De som var fanget i synd skulle settes fri. Åndelig blinde skulle se og forstå med hjertet igjen, og undertrykt­e av det onde skulle settes fri. Grunnet til denne friheten stod midt iblant dem i egen person – Jesus selv.

Hvis vi hadde lest videre fra teksten i dag så ser vi at folket ikke forstod han og ikke aksepterte det han påstod å vaere. De trodde de kjente han fra før og jagde han ut av byen og tok nesten livet av han – der og da.

Hvordan reagerer vi på ordet nåde eller på at Jesus sier han er den eneste som represente­rer Guds nåde til oss? Blir vil glade og tar imot dette – eller provoseres vi og viser det fra oss. Det er vårt privilegiu­m å gjøre det valget. Jesus tilbyr sin nåde til oss fortsatt – helt uten baktanker og helt gratis. Det nådens år som Jesus satte i gang er fortsatt gjeldende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway