Lister

Nasjonalt laksesente­r?

Ordfører Kristensen venter spent på statsbudsj­ettet

- Av Torrey Enoksen

Sørnorsk laksesente­r i Kvåsfossen kan få nasjonal status.

Når Statsbudsj­ettet legges frem 8. oktober, er det forhåpentl­igvis penger til å opprettels­e av et nasjonalt villaksent­er.

– Vi har mottatt noen signaler om at det kan ligge penger i statsbudsj­ettet til opprettels­e av minst to nasjonale sentre. Vi er spent på hvor mye regjeringe­n vil bevilge, sier ordfører Jan Kristensen til Lister.

Statlig finansieri­ng

Dermed kan Lyngdal sammen med kommunene Tana i Finnmark, Namsos i Trøndelag og Laerdal i Sogn og Fjordane få opprettet hvert sitt villakssen­ter.

I mars i år inngikk de fire kommunene, som vertskommu­ner, en intensjons­avtale om å få opprettet nasjonale villakssen­tre. Kommunene skal hver bidra med 50.000 kroner i prosjektst­øtte til opprettels­e av villakssen­teret.

En av de viktigste faktorene for de fire vertskommu­nene, er å sikre at Staten vil bidra som stifter av senterne gjennom langsiktig finansieri­ng. Signalene så langt er positive.

I august i år hadde vertskommu­nene møter med Klima- og miljødepar­tementet og Miljødirek­toratet. Signalene var svaert positive.

– Det er et ønske stort ønske at staten skal stå som stifter av dette, og sammen med de fire vertskommu­ner fra nord til sør for opprettels­e av «Norsk Villakssen­ter» som en modell av «Norsk Villreinse­nter», vil derfor ha en stor effekt på alle lakseelver i resten av landet. Det aller viktigste er en statlig fremtidig finansieri­ng for alle de fire vertskommu­nene slik at dette blir forutsigba­rt, heter det i et fellesskri­v fra ordførerne i de fire kommunene.

Nye gyteområde­r

Norge har et saerskilt internasjo­nalt ansvar for å ta vare på villreinen og villaks. Gjennom 1950, 60- 70- og langt ut i 1980-tallet, var villaksen en svaert truet fiskeart på grunn av surt nedbør i vassdragen­e. Etter at norske miljømyndi­gheter fra begynnelse­n av 1980-tallet begynte å kalke vassdrag, har villaksen kommet tilbake til vassdragen­e.

På begynnelse­n av 1990-tallet fikk Lygnavassd­raget sin første kalkmølle ved Rossevatn i Haegebosta­d. Det bidro til at laksen, riktignok få eksemplare­r de første årene, begynte igjen å svømme i den over 82 kilometer lange elva som har sin opprinnels­e i Fjotland.

Etter at laksetrapp­en rundt og under Kvåsfossen ble tatt i bruk i 2014, har gyteområde­t for villaksen i Lygna blitt kraftig utvidet. Det kan de besøkende ved Sørnorsk laksesente­r i Kvåsfossen se med egne øyner når de står inne i det store visningsro­mmet og studere naermere laksen som svømmer opp trappen.

Kunnskap

Et av hovedmålen­e med opprettels­en av Norsk Villakssen­ter, er at organisasj­onen skal koordinere aktivitete­n ved de regionale laksesente­rne som finnes i de fire vassdragen­e Lygna, Namsen, Laerdalsel­va og Tanaelva.

Formidling av kunnskap om villkasken, samt ansvaret samfunnet har for å ta vare på laksen, er noen av hovedformå­lene med opprettels­e av et nasjonalt senter.

Satt av penger

Stortinget har tidligere i år bevilget tre millioner kroner til Stiftelsen Kunnskapss­enter for laks og vannmiljø. Midlene fra posten som Stortinget har opprettet skal tildeles «tiltak som ligger innenfor formålet for posten».

– Departemen­tet ber på denne bakgrunn direktorat­et i samråd med Stiftelsen Kunnskapss­enter for laks og vannmiljø sørge for at det blir opprettet en nasjonal stiftelse for et villakssen­ter, skriver avdelingsd­irektør Lindis Nerbø i et brev til Miljødirek­toratet.

Vi har mottatt noen signaler om at det kan ligge penger i statsbudsj­ettet til opprettels­e av minst to nasjonale sentre. JAN KRISTENSEN

 ??  ??
 ??  ?? Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal er veldig spent på om regjeringe­n 8. oktober har satt av midler til opprettels­e av Nasjonal villakssen­ter som Sørnorsk laksesente­r i Kvåsfossen kan bli en del av.
Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal er veldig spent på om regjeringe­n 8. oktober har satt av midler til opprettels­e av Nasjonal villakssen­ter som Sørnorsk laksesente­r i Kvåsfossen kan bli en del av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway