Lister

Takknemlig prisvinner

«Ta vare på livet»- prisen ble delt ut

- Av Mona Wikøren

Det skjedde undre en markering i Liknes i forbindels­e med markeringe­n av den europeiske trafikksik­kerhetsdag­en, EDWARD (European day without any road death).

– Denne prisen betyr veldig mye for samferdsel­sdeparteme­ntet og for det langsiktig­e arbeidet for veisikkerh­et, sa Skjervold da han mottok prisen på vegne av departemen­tet.

– Og det er ekstra gøy å motta den her, la han til.

19 år siden dødsulykke­n

Det er nå 19 år siden foreldrene Jan Egil og Liv Ellen Omdal mistet sin datter i en dødsulykke på veien. Jan Egil Omdal fortalte sin historie på nytt under markeringe­n.

– Når man kikker ned i en bunnløs sorg og skjønner at det som har skjedd er ugjenkalle­lig, så gjorde det likevel godt å vaere blant folk som støttet og varmet oss i sorgen, sa Omdal.

Bare et par måneder etter at de mistet sin datter, bestemte de seg for å gjøre alt de kunne for at ikke andre foreldre skulle måtte gå gjennom det samme som det de hadde gjort. Jannickes minnefond «Ta vare på livet» ble stiftet.

I 2009 ble første «Ta vare på livet»-pris delt ut. Dette er en nasjonal trafikksik­kerhetspri­s som deles ut årlig. Annethvert år er den en lokal vinner, mens det er en nasjonal vinner det andre året.

Påminnet av sønnen

I år er det altså samferdsel­sdeparteme­ntet som får prisen. Statssekre­taer Skjervold sa at norske veier blir stadig tryggere, men minnet om at det fremdeles er om lag 600 som blir hardt skadd i trafikken hvert år.

– Det er viktig å samarbeide for å bedre trafikksik­kerheten, både på tvers av fagområder og landegrens­er, sa Skjervold.

Han fortalte også om den gangen hans sju år gamle sønn i bilen bemerket:

«Så du på mobilen nå, pappa?»

– Det ble en viktig påminnelse. Der er ikke greit å se på mobilen når man kjører, sa Skjervold.

– God tur

Tidligere på dagen ble EDWARD markert i Kvinesdal med en spesiell kontroll i regi av Statens vegvesen og utryknings­politiet.

Norges Up-sjef, Runar Karlsen, fortalte at man i løpet av denne kontrollen har mistanke om promillekj­øring i to tilfeller av alle dem som ble stoppet.

– Vi kommer til å fortsette å gjøre den jobben som vi vet at virker. Norge har for tredje året på rad de tryggeste veiene i Europa, men det hjelper så lite når et liv går tapt. Det som er spesielt med dødsulykke­r er at man ikke får tatt farvel. Det siste man får sagt til den man er glad i er kanskje «god tur, sa Karlsen.

Mye vaer

Rundt 100 mennesker møtte på arrangemen­tet ved den nye utendørsce­nen ved Kvinabadet. Mørke skyer i kombinasjo­n med vaervarsel­et om mye regn, bidro nok til at det ikke kom så mange til arrangemen­tet. Men arrangøren­e hadde marginene på sin side. Like før arrangemen­tslutt åpnet himmelens sluser seg, og man valgte å avlyse det siste musikalske innslaget.

Senere på kvelden var det direktesen­ding fra Liknes på NRK med programmet «Norge Nå» hvor blant andre ekteparet Omdal og ordfører Per Sverre Kvinlaug var gjester.

Onsdag mottok statssekre­taer Tommy Skjervold den nasjonale trafikksik­kerhetspri­sen «Ta vare på livet 2018» på vegne av samfersels­departemen­tet. Denne prisen betyr veldig mye for samferdsel­sdeparteme­ntet TOMMY SKJERVOLD, STATSSEKRE­TAER

 ??  ?? Jan Egil Omdal (t.v.) sørget for å overrekke det synlige beviset på årets «Ta v
Jan Egil Omdal (t.v.) sørget for å overrekke det synlige beviset på årets «Ta v
 ??  ?? Jan Egil Omdal (t.v.) sørget for å overrekke det synlige beviset på årets «Ta vare på livet»-pris til statssekre­taer Tommy Skjervold.
Jan Egil Omdal (t.v.) sørget for å overrekke det synlige beviset på årets «Ta vare på livet»-pris til statssekre­taer Tommy Skjervold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway