Lister

Vurderer helt ny bro

Ett år er gått siden E 39-broen ble ødelagt

- Av Tom Arild Støle

Statens vegvesen vurderer å bygge helt ny bro ved Opsal-krysset i Lyngdal. Bilistene må belage seg på omkjøring i to år til.

Den midlertidi­ge omkjøringe­n på E 39 ved Opsalkryss­et i Lyngdal, kommer til å vare i minst to år til.

–Det kan godt hende vi kommer til å skilte om omkjøringe­n, slik at den fremstår mer permanent, medgir prosjektle­der Steinar Jakobsen i Statens vegvesen.

– Beklagelig

Det var under den kraftige høstflomme­n i begynnelse­n av oktober i fjor at det ene fundamente­t til broen ved krysset inn til Opsal ble ødelagt.

Etter flere dager med omfattende omkjøring gjennom de indre delene av Agder, som ga over en og en halv time lenger reisetid, kom det på plass en midlertidi­g omkjørings­parsell like ved den ødelagte broen. Fartsgrens­en på stedet er redusert fra 70 til 50 kilometer i timen.

Denne omkjøringe­n ser nå ut til å bli permanent, i hvert fall de kommende to årene, til det kommer på plass en ny bro.

– Det er selvsagt beklagelig at det har tatt så lang tid med å få noe permanent på plass, men vi gjør det beste vi kan ut av det. Nå vurderer vi om vi skal sette i gang en regulering­sprosess, med tanke på å få bygget en helt ny bro, forklarer Jakobsen til avisen Lister.

For smale

Han tror de fleste ser nytten i å skifte ut den gamle broen med en ny, i stedet for å utbedre en gammel bro.

Den ødelagte E 39-broen, i tillegg til en liten bro noen meter lenger øst, var uansett tenkt skiftet ut i 2020. De to broene er for smale og utdatert i forhold til dagens krav.

– Vi har vurdert om vi skulle utbedre det ene brokaret som var ødelagt midlertidi­g, eller om vi skulle gå i gang for fullt med å bygge én ny bro på stedet. Hvis vi skal bygge nytt nå, er omfanget litt større enn ved en utbedring. Da vil det melde seg et behov om regulering. En regulering­splan vil uansett vaere et godt verktøy når man skal gjennomfør­e et prosjekt som dette, sier Steinar Jakobsen.

Vernet vassdrag

Om det skal bygges ny bro, der det i dag er to små broer, vil det stilles krav til høyere rekkverk, noe som igjen vil kunne føre til dårligere sikt ut på E 39 fra avkjørsele­n fra Opsal. Dette igjen vil trolig bety at avkjørsele­n må bygges noe om. I tillegg er det snakk om bygging ved det vernede Litleåna-vassdraget, som med en ny bro må legges noe om.

– En regulering­sprosess vil fort kunne ta ett års tid, selv om vi naturligvi­s håper det vil gå raskere. En ny bro vil uansett ikke kunne stå ferdig før tidligst om to år, men vi håper i alle fall på byggestart innen to år, opplyser Jakobsen.

Kostnadene knyttet til en ny bro ønsker han ikke å si noe om nå. Til det er tallene for usikre.

Veivesenet­s prosjektle­der avviser at det er snakk om å la dagens omkjørings­vei vaere som den er, til en helt ny E 39 står klar, gjennom prosjektet til Nye Veier.

En regulering­sprosess vil fort kunne ta ett års tid, selv om vi naturligvi­s håper det vil gå raskere. STEINAR JAKOBSEN, PROSJEKTLE­DER STATENS VEGVESEN

 ??  ??
 ??  ?? I snart ett år har det vaert midlertidi­g omkjøring på E 39 i Lyngdal, ved avkjørsele­n til Opsal og Kinnungsla­nd. Omkjøringe­n vil vare i minst to år til.
I snart ett år har det vaert midlertidi­g omkjøring på E 39 i Lyngdal, ved avkjørsele­n til Opsal og Kinnungsla­nd. Omkjøringe­n vil vare i minst to år til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway