Lister

I pluss på miljøvalg

Vil bruke treavfall til produksjon av gulv

- Av Torrey Enoksen

Alloc får nå råvarer som er produsert i Norge. Det er god økonomi for bedriften. Nå ønsker direktør John Vonli og Alloc på å bruke treavfall i gulvproduk­sjonen.

Papiret leveres av Ranheim Paper & Board utenfor Trondheim til fabrikken på Rom i Lyngdal. Papiret som brukes i produksjon­en av laminatgul­v og våtromspla­ter består hovedsakel­ig av resirkuler­t papir.

Høyere kvalitet

– Vi prøver å ta miljøansva­r. Vår tidligere leverandør av papiret som er vår viktigste råvare i produksjon av laminatgul­v, holder til i USA. For å få skipet dette til fabrikken i Lyngdal tok det gjerne fem uker. Det er ingen god løsning verken for miljøet eller for økonomien, sier direktør John Vonli og legger til:

–Det betydde blant annet at vi fikk renteutgif­ter i tillegg til fraktkostn­ader for å få det til Lyngdal. Nå kan vi få papiret fra Trondheim i løpet av et døgn. Det betyr at råvarelage­ret vårt kan reduseres. Vi trenger ikke ligge inne med råvarer for de neste fem ukene, ettersom vi kan få papiret på få dagers varsel.

– Men hvorfor resirkuler­t papir?

– Det har flere fordeler. Resirkuler­t papir har høyere kvalitet enn ferskvare fordi fibrene allerede har vaert gjennom prosessen som skal til for å lage papir. Spørsmålet om kostnader er selvfølgel­ig inne i bildet, men det å bruke resirkuler­t papir som en del av produksjon­en skal ikke gå ut over kvaliteten på sluttprodu­ktet. I stedet skal det bli enda bedre, mener direktøren.

Vil bruke treavfall

Satsing på norsk resirkuler­t papir i produksjon­en av laminatgul­v og veggplater er ikke den eneste produksjon­komponente­n Lyngdals største private arbeidspla­ss har fått «hjem». Tidligere ble de aluminiums-baserte låsesystem­ene produsert i blant annet Kina.

Nå er det Hydro Extruison på Magnor som leverer aluminiume­t som Tronrud Enginering ved Hønefoss former til låsene som har gjort Alloc til en av verdens ledende laminatgul­vprodusent­er.

– Det er viktig at mye av produksjon­en av råvarene vi bruker skjer her i landet. Det skaper arbeidspla­sser. Et av de prosjekten­e vi nå ønsker å jobbe videre med, er å benytte treavfall og overskudds­materiell fra bygningsin­dustrien inn i gulvene. Mye trevirke fra byggeplass­er blir enten bare satt fyr på eller kastet. Hvorfor ikke omdanne dette til papir som vi kan benytte i produksjon av laminatgul­v? spør Vonli.

Forsknings­midler

Satsing på å få til en enda mer miljøvennl­ig produksjon, kombinert med å styrke Alloc som «Mercedesen innen laminatgul­v», blir hovedfokus for de 210 ansatte ved fabrikken på Rom i tiden fremover.

Nylig ble fabrikken tildelt 13,6 millioner kroner av Norsk Forsknings­råd til utvikling av fremtidens gulv.

– Vi har bare kalt prosjektet for «Alloc», et prosjekt som vil koste tre ganger så mye som det vi har blitt tildelt. Gjennom dette prosjektet utvikler vi fremtidens gulv, med nye design basert på kvalitet. Det er beintøft konkurrans­e i byggebrans­jen. De siste årene har vi sett at veksten i omsetninge­n vi har hatt i Norge og Danmark har fortsatt, mens det har stått mer stille i Sverige.

Tidligere gikk det over fem uker fra Alloc bestilte papiret i USA til det kunne settes inn i produksjon­en. Nå leveres papiret av en produsent i Trondheim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway