Lister

Til NM i billakkeri­ng

Rebecca fra Kvinesdal har valgt utradisjon­elt

- Av Torrey Enoksen

Rebecca Hunsbeth har motor i blodet. Nå er bilcrossfø­reren klar for NM i billakkeri­ng.

– Jeg har ønsket å holde på med bil, men jeg er ikke så flink til å skru. Derfor passet lakkering midt i blinken, sier 19-åringen fra Kvinesdal.

– Gøy å se

Etter to år som elev ved bilavdelin­gen til Eilert Sundt videregåen­de skoles avdeling i Lyngdal, har Hunsbeth det siste året gått i laere ved bilskade avdelingen til Gumpens Auto Lyngdal. Der har jenta fra Austerdale­n i Kvinesdal fått den ene utfordring­en etter den andre av veilederne sine.

Når Lister møter henne er hun i full gang med å pusse ned og sparkle en skjerm på en bil som har fått en mindre skade. Tilbakemel­dingene fra veilederne og de ansette ved verkstedet er enten en anerkjenne­nde nikk eller en tommel i vaeret.

– Når vi får inn bilene her er de fleste ganske stygge. Det er så gøy å se hvor bra bilene kan se ut når de kjøres ut fra verkstedet, sier Hunsbeth i en liten pause.

Yrkesfag-nm

I dagene 23. til 25. oktober skal Hunsbedt som ei av 15-20 laerlinger og elever innen billakkeri­ng fra hele landet samles ved Hellerudsl­etta utenfor Oslo.

Dette er en av flere fagområder som skal konkurrere når årets Yrkesfag-nm arrangeres. Naermere 300 ungdommer fra hele landet vil i løpet av arrangemen­ter konkurrere om heder, aere og medaljer innen 35 ulike yrkesfag.

Kunstneris­k

2018 er utpekt som Yrkesfagen­es år, og i forbindels­e med årets yrkesfag NM vil man legge enda mer fokus på behovet for at unge mennesker velger yrkesfag. Under arrangemen­tet på Hellerudsl­etta vil deltakerne blant annet få delta på seminarer der temaer om valg av utdanning og yrker, hvordan ungdommene skal søke om laereplass og mer skal tas opp.

Gulroten for de aller fleste deltakerne er at vinneren får delta i neste års yrkesfag VM.

– Oppgavene vi får under konkurrans­en i Oslo går ut på at vi skal reparere noen nye deler, tape opp og maskere en bil, rette bulker. Det er det meste som vi gjør her på jobb. En av oppgavene vi skal gjøre er å lage ei stripe nede på en dør. Jeg tror det skal gå ganske greit, for jeg er vant med å lage striper når jeg må male bilcrossbi­lene hjemme, sier Hunsbedt.

Så ikke for seg

Hunsbedts familie er svaert aktive innen bilcross-miljøet i Kvinesdal. IK tillegg til Rebecca, kjører både en bror og søster bil, mens far for det meste bruker tiden til å skru.

–Hva sier vennene dine og andre i Kvinesdal til at du har valgt å satse på billakkeri­ng som yrkesvei?

– Det er mange som sier at «er det ikke bare guttene som holder på med biler». Mange er nok sjokkert. Når folk så meg på ungdomssko­len var det nok ikke mange som hadde trodd at jeg skulle ende opp som billakkere­r. Jeg har ei bestevenni­nne som også er litt gutte-jente, hun er forskaling­ssnekker. Vi som bor oppe i Austerdale­n, vi tåler å ta i et tak og velge litt utradisjon­elt, sier Hunsbedt.

Vi som bor oppe i Austerdale­n, vi tåler å ta i et tak og velge litt utradisjon­elt. REBECCA HUNSBEDT

 ??  ?? Rebecca Hunsbedt er ei av de første jentene her i regionen som har skaffet seg laerlingpl­ass inn billakkeri­ng. I slutten av oktober skal kvinesdals­jenta delta på NM i yrkesfag.
Rebecca Hunsbedt er ei av de første jentene her i regionen som har skaffet seg laerlingpl­ass inn billakkeri­ng. I slutten av oktober skal kvinesdals­jenta delta på NM i yrkesfag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway