Lister

Vil gjøre Norge varmere

Tv-aksjon-forberedel­sene godt i gang

- Av Olav Hoel

21. oktober går Tv-aksjonen av stabelen, som har fått navnet «mindre alene sammen». I Lyngdal er man godt i gang med planleggin­gen.

– Det er en veldig god dugnadsånd i Lyngdal på dette, så jeg er like imponert hvert år over hvor greit dette går. Mange stiller opp år etter år, så vi kan spør mange av de samme år etter år. Samtidig er det også noen nye med, sier Gro Hovden, som organisere­r Tvaksjonen i Lyngdal.

Innsamling­en går i år til Kirkens Bymisjons arbeid for å skape et varmere og mer inkluderen­de samfunn.

– Dette er et tema som de fleste kan kjenne seg igjen i i en eller annen sammenheng, tror jeg. Dette er noe som gjelder alle, og er noe alle kan vaere med og bidra på. Samtidig som vi fokuserer på å få ut budskapet, så er det også et fokus på å samle inn penger slik at Kirkens Bymisjon virkelig kan jobbe med disse tingene, sier Hovden.

– Økende utenforska­p – Hvor viktig er det å ha fokus på dette temaet?

– Utenforska­pet i Noge er økende, så det at vi kan ha en Tv-aksjon som snakker om inkluderin­g og det å komme inn i et fellesskap og vaere en del av det er utrolig flott og viktig. Det å bruke Tv-aksjonens verktøykas­se til å gjøre Norge varmere er veldig fint, sier Anita Mørland, leder av Tvaksjonen i Agder.

Beate Marie Johnsen, leder av Frivilligs­entralen i Lyngdal, kommer tett på folk som ikke nødvendigv­is har det så greit, og er kjent med problemati­kken rundt ensomhet.

– Jeg tror det også her i Lyngdal er en for mye alene. Samtidig har vi noen tilbud hvor folk kan komme sammen, for eksempel på kafeene vi har på tirsdagene, som er en uformell møteplass hvor folk kan komme og hilse på andre og prate og ha en god samtale om man ønsker, sier Johnsen.

I tillegg til å få ut informasjo­n om hva pengene går til, ønsker de også å ha et fokus på å samle inn penger slik at Kirkens Bymisjon kan få til en god satsing på disse tingene. Torsdag denne uken vedtok formannska­pet i Lyngdal å øke bevilgning­en fra en til to kroner per innbygger til Tvaksjonen 2018 og 2019.

Aktivitets­dag

I tillegg vil det også vaere flere andre aktivitete­r i kommunen fremover for å samle inn penger til aksjonen og få folk til å bli en del av et miljø.

– I Lyngdal skal vi derfor arrangere byaktivite­ter lørdag 13. oktober hvor lag og foreninger kan ha stands og vide frem sine aktivitete­r og verve medlemmer. Dette er en måte å inkludere folk på. Her deltar også Tv-aksjonen gjennom at midlene som blir samlet inn gjennom blant annet lotterier og matsalg går til Tvaksjonen. I uken etter kommer også landsrådet for barne- og ungdomsorg­anisasjone­r, som arrangerer en åpen uke for de foreningen­e de kan engasjere. Vil man for eksempel se hvordan det er på karate, er det bare å komme og vaere med, noe som er helt uforplikte­nde, sier Johnsen.

Før dette vil de sette igang en dugnad for å få større fokus på dette med utenforsap.

– Den 26. september arrangerer vi en «alle med»-dugnad, som går på tvers av etatene i kommunen. Dette er for at man skal få større fokus på dette med utenforska­p og se hvordan vi skal jobbe sammen for å få barn og unge inn i aktivitet, sier Johnsen.

Det er en veldig god dugnadsånd i Lyngdal på dette, så jeg er like imponert hvert år over hvor greit dette går. GRO HOVDEN

 ??  ?? Denne gjengen har allerede jobbet en stund med årets Tvaksjon. Bak fra venstre: Gunn Anita Ødegård, Thor Ove Aas, Arnold Dragland og Carl Magnus Salvesen. Foran fra venstre: Mari Grave Håland, Beate Marie Johnsen, Jan Seland, Terje Litland, Anita Alden Frandsen, Anita Mørland, Gro Hovden og Jan Kristensen.
Denne gjengen har allerede jobbet en stund med årets Tvaksjon. Bak fra venstre: Gunn Anita Ødegård, Thor Ove Aas, Arnold Dragland og Carl Magnus Salvesen. Foran fra venstre: Mari Grave Håland, Beate Marie Johnsen, Jan Seland, Terje Litland, Anita Alden Frandsen, Anita Mørland, Gro Hovden og Jan Kristensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway