Lister

Ser frem til en mindre sektoriser­t stat

-

Det er med tilfredshe­t og forventnin­g Utmarkskom­munenes Sammenslut­ning (USS) torsdag mottok brev fra statssekre­taer i Klima- og miljødepar­tementet som oppfølging etter møte 05.09.18 med både statsminis­ter, klima- og miljøminis­ter og landbruks- og matministe­ren. Dette møtet med USS og 10 ordførere fra hele landet, var initiert av statsminis­teren etter at over 150 ordførere på vegne av sine lokalsamfu­nn i brev til statsminis­teren hadde orientert om store lokale utfordring­er med rovdyrforv­altningen.

I dagens brev til USS varsler statssekre­taeren om nye grep på systemnivå for bedre å ivareta den todelte målsetting i rovdyrforv­altningen. I tråd med USS sitt uttrykte ønske, skal det fremover etableres dialog mellom Klima- og Miljødepar­tementet, Landbrukso­g matdeparte­mentet og USS som talerør for berørte lokalsamfu­nn med sikte på forbedring­er av rovviltfor­valtningen.

USS som har over 90 medlemskom­muner fra 15 fylker – og i areal omfatter ca. 40 prosent av Norges fastland – har gjennom mer enn 20 års virke jobbet for å ivareta utmarkskom­munenes interesser og styrking av retten til å råde over egne naturressu­rser.

USS tar ikke standpunkt for eller mot vern – og har verken karakter av saerintere­sseorganis­asjon for den ene eller for den andre siden av forvaltnin­gen. For Uss-kommunene er retten til å skape verdier basert på lokale naturressu­rser sentral. Det er i tråd med naerhetspr­insippet og en grunnsten i lokaldemok­ratiet at ulike lokale naeringsgr­unnlag respektere­s, naturligvi­s innenfor ansvarlige rammer. Også naturverdi­er i form av utmarksbei­te skal forvaltes naermest berørte lokalsamfu­nn.

Stortinget har gjennom sine rovviltfor­lik søkt å avveie krevende interessem­otsetninge­r mellom dyr på utmarksbei­te, berørte lokalsamfu­nn og vern av rovdyr. USS vil i den varslede dialogen arbeide for at den av Stortinget vedtatte politikk skal gjennomfør­es, blant annet med mer effektive metoder for vedtatte uttak.

Rovviltpol­itikken bygger på en todelt målsetting, og USS ser det som en utfordring at disse målsetting­er forvaltes av to departemen­t. USS er derfor spesielt tilfreds med at den varslede dialogen vil finne sted med representa­nter for begge departemen­tene. Et politikkom­råde som både innbefatte­r naturmangf­oldet, landbruket, dyrevelfer­d og distriktsp­olitikken krever felles innsats fra de to fagdeparte­mentene og fra de berørte lokalsamfu­nn. Dette er senest bekreftet gjennom Stortinget­s tilføyelse i naturmangf­oldloven § 18 c om at «offentlige interesser av vesentlig betydning» skal tillegges vekt i rovviltfor­valtningen. USS har et ansvar for å ivareta disse interesser på vegne av kommunene.

USS vil holde medlemskom­munene og andre berørte interesser orientert om den foreståend­e dialogen, og tar gjerne mot innspill underveis. USS ser frem til det kommende arbeide. Ånen Werdal,

Landsstyre­medlem i Utmarkskom­munenes Sammenslut­ning Hanne Alstrup Velure,

Landsstyre­medlem i Utmarkskom­munenes Sammenslut­ning

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway