Lister

Slik gikk det med Lyngdal i

Spilte på nest øverste nivå i fotball

-

Siden jeg var ung gutt har lyngdølene pratet om «den gangen vi spilte i landsdelss­erien». I denne mimresaken tar jeg leserne med 60 år tilbake i tid; til 1957 og 1958.

Landsdelss­erien var stort «i gamle dager». Det var landets nest øverste nivå i fotball. Flekkefjor­d spilte flere sesonger i landdelsse­rien. Farsund var aldri gode nok. Lyngdal kom gjennom nåløyet en gang.

Oppturen startet i 1954 og 1955 da «stjernespi­llerne» Oddvar Hilton og Alf Mathisen ble Lyngdal-spillere.

Flysoldate­r

Hilton var flysoldat, og han ble «hentet» til Lyngdal av Carl Johan Lehne. Alf Mathisen kom fra Sauda sammen med kona Annemor og sønnen Svein («Matta»).

Hilton og Mathisen var offensive spillere. Lyngdal trengte også krumtapper bakover på banen, og derfor ble den elegante og dyktige senterback­en Steinar Lund kontaktet. Også han var flysoldat, og nok en gang var det Carl Johan Lehnes iherdige innsats på Lista flystasjon som gav resultater.

I sesongen 1953/54 begynte Lyngdals storhetsti­d, som skulle vare frem til 1958/59. Laget rykket raskt opp opp fra 3. divisjon til 1. divisjon. I 1956 hadde Otto Hovden kommet til byen. En skuddfarli­g og drivende god half (midtbanesp­iller) som hadde spilt mange sesonger for Bryne.

Frem til 1963 var fotballen organisert på en annen måte enn i dag. Man startet sesongen på høsten og fullførte sesongen neste vår. På Sørlandet var det 1. divisjon, 2. divisjon og 3. divisjon. De ti beste klubbene i landet spilte i hovedserie­n. Deretter kom landsdelss­erien, som besto av flere avdelinger.

Satt oppe hele natten

Lørdag 1. juni 1957 spilte Lyngdal avgjørende 1. divisjonsk­amp mot MK i Mandal. Kampen måtte vinnes for at de røde skulle få spille kvalifiser­ing til landsdelss­erien.

Sverre Kolbjørnse­n hadde sittet oppe hele natten og spikret vimpler i Lyngdals farger. Disse delte han ut gratis før kampen.

Kampen samlet 800 tilskuere; naermere 300 av dem kom fra Lyngdal. Og Alf Mathisen og co skuffet ikke. Lyngdals spillere kunne jublende gå av banen med 4–2 seier etter scoringer av Alf Mathisen to, Per Lande og Otto Hovden.

Ingen målestokk

1. pinsedag var det klart for første kvalik-kamp mot Nedenes. Det skulle spilles borte og hjemme, og Lyngdal fikk bortekamp først. Det skulle vise seg at laget fra Arendal ikke var noen målestokk for Lyngdals helter som var blitt utrolig sultne på spill i landets nest øverste divisjon.

Bortekampe­n endte med 7–3 til Lyngdal, etter at unge Per Lande opplevde sin største dag på fotballban­en. Han lykkes med det meste og scoret fire ganger.

I returkampe­n søndag 30. juni var det Alf Mathisen sin tur til å få fullklaff. Foran øynene på over 1.000 tilskuere på Lyngdal stadion signerte Mathisen fem mål. Lyngdal vant 7–2, og etter kampen var det enorm jubel på stadion. For første gang var de røde klare for landsdelss­erien. Styret slo virkelig på stortromma og bestemte at samtlige førstelags­spillere skulle få hvert sitt par nye fotballsko i premie.

Også i Farsund jublet man over lyngdølene­s suksess. På grunn av at Lyngdal rykket opp i landsdelss­erien ble nemlig FIL, som ble sist i 1. divisjon, stående og slapp å vandre den tunge veien ned en divisjon.

Tøffere motstand

Kampene i landsdelss­erien startet opp allerede i august samme år. Lyngdal spilte åtte kamper høsten 1957 og fire kamper våren 1958. Disse kampene ble «en annen skål» for Otto Hovden og co. Donn, Flekkefjor­d, Grane, Start, Jerv og Sørfjell var langt tøffere motstand enn Lyngdal var vant med. Det ble da også en klar sisteplass etter en seier, to uavgjort og ni tap.

–Vi klarte oss ikke i landsdelss­erien, men gikk ned med flagget til topps. Egentlig var vi fullt på høyde med de andre lagene. Vi organisert­e oss selv, og drev mye med egentrenin­g, sa Oddvar Hilton da han ble intervjuet i Lyngdal ILS jubileumsb­ok i 2004.

Den eneste seieren i landsdelss­erien kom hjemme mot Donn, som ble sendt hjem til Kristiansa­nd med 4–2 tap i bagasjen etter scoringer av Kjell Mathisen to, Steinar Lund og Harald Fosse.

Start kom på besøk på Dyrskudage­n i 1957. Nok en gang trakk 1.000 tilskuere til stadion. Det ble en meget spennende kamp, der Rolf Opdahl gav Lyngdal ledelse, før gjestene scoret to ganger og ledet 2–1. Ti minutter før slutt slo Kjell Mathisen til og utliknet til 2–2.

Fra FIL til Lyngdal

Det andre uavgjort-resultatet kom i hjemmekamp­en mot Grane 4. mai 1958. Kampen endte 1–1, og da var det Kåre Mosby fra Farsund som scoret for Lyngdal. Lyngdal IL hadde hjulpet unggutten med hybel og jobb både på meieri og bilforretn­ing. Farsunds mest lovende fotballspi­ller hadde lyst til å prøve seg i landsdelss­erien og nølte ikke med å melde overgang.

Etter 1–1 mot Grane, gikk det meste galt for Lyngdal. Laget av-

 ??  ?? Lyngdals lag i landsdelss­erien 1957. Foran fra venstre: Bjørn Kvarenes, Kjell Selseng og Johan Pettersen. Bak Hilton og Oddvar Tveit.
Lyngdals lag i landsdelss­erien 1957. Foran fra venstre: Bjørn Kvarenes, Kjell Selseng og Johan Pettersen. Bak Hilton og Oddvar Tveit.
 ?? FOTO: FAKSIMILE FRA FARSUNDS AVIS ?? Per Lande scorer her ett av sine fire mål i den ene kvalik-kampen mot Nedenes.
FOTO: FAKSIMILE FRA FARSUNDS AVIS Per Lande scorer her ett av sine fire mål i den ene kvalik-kampen mot Nedenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway