Lister

Vil fjerne skjemmende jordhaug

- Av Svein Morten Havaas

Farsund kommune mener denne jordhaugen ved Vanse kirke er skjemmende. Nå vil de fjerne den.

Søknad om fjerningen er sendt til Vest-agder fylkeskomm­une, fylkeskons­ervatoren fra enhetslede­r for kultur og idrett, Inge Eikeland.

Den aktuelle haugen sør for kirken i Vanse utgjør et areal på omtrent 60 kvadratmet­er. Resten av området har parkpreg, og består blant annet av minnesmerk­e over falne under andre verdenskri­g og bauta til minne om deltakere under Kapertiden.

– Parken blir jevnlig klippet med robotklipp­er. Den omsøkte jordhaugen er forholdsvi­s lav, og fremstår som en udefinert struktur, med en meget ujevn overflate og tidels mye vegetasjon. Underlaget gjør at den vanskelig lar seg klippe, skriver Eikeland.

Kommunen ønsker å fjerne haugen for å forskjønne området og forenkle driften av anlegget. De vil erstatte den med plen som robotklipp­er klarer å klippe.

–Området rundt Vanse kirke har stor kulturhist­orisk verdi, men ifølge våre undersøkel­ser og lokalkunns­kap er det ingen registrert­e fornminner på stedet vi ønsker å planere. I forbindels­e med en eventuell fjerning av haugen vil man måtte utvise stor aktsomhet for om mulig oppdage eventuelle fornminner, skriver Inge Eikeland.

Enhetslede­ren viser til at området like øst for haugen preges av en rekke høyreiste steiner som man tidligere brukte til å binde hester i under gudstjenes­ter.

– Disse steinene vil komme enda bedre frem ved å fjerne jordhaugen. En fjerning av haugen vil slik sett kunne forsterke formidling­sverdien av kulturminn­et som kalles «Hestbakken», skriver Eikeland, og fortsetter:

– Jordhaugen kan selvsagt vaere rester av en gravhaug, og således vaere automatisk fredet. Denne vurderinge­n vi gjerne vil ha hjelp av fylkeskons­ervator til å gjøre. Dersom det viser seg å vaere en gravhaug, bør den på sikt registrere­s og eventuelt også restaurere­s, påpeker kultursjef­en.

 ??  ?? Det er denne jordhaugen Farsund kommune vil fjerne ved Vanse kirke og bautaen.
Det er denne jordhaugen Farsund kommune vil fjerne ved Vanse kirke og bautaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway