Lister

Overrasket over laget

-

Lyngdals kaptein Espen Haegeland er overrasket over at fotballage­t kjemper om et mulig opprykk.

– Ja, det har nok gått litt bedre enn vi hadde trodd før sesongen. Vi har ligget i toppen hele tiden, men jeg tror ikke vi hadde forventet det da sesongen startet. Samtidig har vi vaert litt ustabile. Hadde vi hatt noen mann til i troppen, tror jeg vi hadde ledet komfortabe­lt. Vi har hatt noen smeller, slik som mot Kvinesdal. Hadde vi hatt en litt bedre treningsku­ltur, hadde det vaert bedre. Vi er litt for få på treningene, da går vi på slike smeller, sier Haegeland.

LØRDAG møter Lyngdal Express borte på Fevik. Før årets sesong i 4. divisjon Agder, regnet de aller fleste forståsegp­åere på at Lyngdal ville havne midt på tabellen.

I stedet har de røde overrasket alle og ledet årets serie store deler av sesongen. Lyngdal er for øyeblikket på tredje plass, to poeng bak Mandalskam­eratene, men med en kamp mindre enn mandalitte­ne. Express er på fjerde plass i den rekordjevn­e avdelingen.

Vinner lyngdølene, samtidig med at IK Våg avgir poeng i helgen, leder lyngdølene igjen.

Før regnskapet skal gjøres opp gjenstår det fire kamper. De bør lyngdølene vinne dersom de vil sikre seg seriemeste­rskapet.

Spørsmålet er om laget har kapasitet til å kunne gjennomfør­e en slik operasjon.

FOR REALITETEN er den at Lyngdals A-lag må låne fem-seks spillere fra juniorlage­t for å ha stor nok tropp.

– Vi har en for tynn stall. Mandalskam­eratene har hevet seg etter at de hentet inn fire-fem 40-åringer for å få stor nok tropp. Jeg kan ikke huske en sesong i fjerde divisjon hvor det har vaert så jevnt. Etter kampen mot Express har vi Kvinesdal, Våg, Fløy og Arendal 2. Det blir tøft i helgen, med lite folk og det hele.

– Du sier det er lite folk i alle lagene. Er det ikke stas å spille i fjerde divisjon?

– Jeg trodde egentlig at det var det folk ville, men det er ikke rekrutteri­ng lenger. Folk ønsker ikke å bruke mye tid lenger på fotball. Det er snakk om tre kvelder i uken til trening i tillegg til kamp. Der er en holdningse­ndring som jeg vet ikke hva skyldes. Jeg føler vi lever i et prestasjon­ssamfunn der det gjelder å prestere på skolen hele tiden. Jeg vet ikke om det er for mye press på folk. Jeg stiller bare spørsmålet, for det er ingen som gidder å vaere med for å heve laget. De små tingene om å prestere og ta ansvar, gå frem som forbilder, det savner jeg i fotballen. Det er de små tingene som er viktig for at en kan lykkes. Hos de unge er det en holdningse­ndring. De må ha noe igjen for å ofre tid til dette, mener kapteinen.

HAN VET det han sier kan oppfattes som provoseren­de, men han står inne for det han sier.

– Jeg tror rett og slett tålmodighe­ten hos dagens unge er mye mindre enn det var da jeg var ung. Vi har det ganske godt i dette landet. Jeg tror at vi er blitt for vant med at vi får ting så fort, uten at vi må ofre så mange ting. Det gjenspeile­r seg også i fotballen. For å oppnå ting må en se litt lenger frem. Kanskje en må bruke et år på å spille seg inn på et lag, sier Haegeland.

– Jeg vil ikke si at alt var så mye bedre før. Men jeg merker en holdningse­ndring der en kanskje må tenke annerledes for å oppnå høyere mål. Jeg føler at det er så få som er villige til å vaere med opp. Vi er fire - fem spillere i 30-årene, som er stammen i laget. Men det kommer en tid etter oss.

– Du er 37 år. Hva vil du gjøre?

– Jeg kan klart spille fotball i mange år til, jeg synes det er gøy. Det er livet mitt, og vanskelig å gi slipp på. Men jeg merker at det begynner å ta på kroppen, jeg kan ikke gi 100 prosent hele uken. Jeg har sagt, bånn aerlig, at jeg hadde vaert med videre opp i tredje divisjon dersom rekrutteri­ngen hadde vaert bra. At det var et lag med 20 mann. Per dags dato kan jeg ikke se at det er mulig å få til i Lyngdal! Da er det som å rykke opp med et hus uten grunnmur! Det blir rett opp og rett ned igjen. I stedet for å bruke masse penger på å sitte i buss hver helg, vil jeg heller bruke penger på de unge i klubben og få til utvikling på dem. Jeg ser ingen grunn til å gå opp! Ikke slik ståa er i klubben per dags dato. Jeg får sikkert kritikk, men det tåler jeg, sier han.

HAEGELAND TVILER blant annet på om lyngdølene klarer å få overtalt spillere fra Kvinesdal og Flekkefjor­d til å melde overgang, uten at de må ut med en stor slump med penger.

Et opprykk til 3. divisjon vil inneholde reiser til Drammen i øst og Ryfylke i vest.

– Lange reiser vil bli en vanvittig belastning uten et skikkelig opplegg. Hvem skal betale tapt arbeidsfor­tjeneste dersom vi må spille kamp på en mandag i Vestfold eller Rogaland? Tredje divisjon er et helt annet sjikt enn fjerde divisjon, sier han.

– Blir det en sportslig satsing der alle er villige til å satse, er jeg med. Dessverre ser jeg ikke det fundamente­t i klubben. Jeg vil heller at vi beholder den sportslige satsingen i fjerde divisjon og få bygd opp talentene og gi dem en god arena, mener Haegeland.

Lyngdals kaptein Espen Haegeland er selv litt overrasket over at laget kjemper om seriemeste­rskapet og et mulig opprykk til neste års 3. divisjon. Av Torrey Enoksen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway