Lister

Utviklings­rettet

Presentert­e forslag til organisasj­onskart

- Av Mona Wikøren

Ann Karin Fuglestad beskriver organisasj­onskartet for nye Lyngdal kommune som utviklings­rettet.

Rådhusene i Lyngdal og på Konsmo vil vaere omtrent likt bemannet som i dag i nye Lyngdal kommune.

Det fremgår av forslaget til nytt, administra­tivt organisasj­onskart som ble presentert for enhetslede­re og tillitsval­gte under et møte i Lyngdal kulturhus torsdag 27. september.

Dagens enheter og enhetslede­re foreslås endret til virksomhet­er og virksomhet­sledere. Mens det eksempelvi­s i dag er en enhetslede­r for hver skole, innebaerer den foreslåtte endringen at alle barneskole­ne i den nye kommunen nå samles under én felles virksomhet­sleder. Tilsvarend­e for ungdomssko­lene, barnehagen­e og andre tjenesteom­råder.

Det var påtroppend­e rådmann, Kjell Olav Haeåk, og prosjektle­der, Ann Karin Fuglestad, som presentert­e forslaget i torsdagens møte.

Utviklings­rettet

Lyngdal kommune har på sin hjemmeside lagt ut forslaget i skisseform og med en beskrivels­e av dette. Prosjektle­der Ann Karin Fuglestad beskriver organisasj­onskartet som utviklings­rettet.

I et intervju som er publisert på kommunens hjemmeside­r understrek­er hun at det handler om å legge enda bedre til rette for kvalitetsu­tvikling på kommunale tjenester, og om å etablere et mye mer eksternt fokus enn tidligere.

– Innbyggeri­nvolvering og naerdemokr­ati blir sentrale strategisk­e fokusområd­er i den nye kommunen, sier Fuglestad i intervjuet.

Det nye organisasj­onskartet er utarbeidet av henne i samarbeid med rådmennene i Audnedal og Lyngdal, men hun presiserer at det som nå legges fram i all hovedsak bygger på det omfattende arbeidet som gjennom året er gjort i arbeidsgru­pper og styringsgr­upper, der et stort antall ansatte i de to kommunene har vaert involvert. Et trettitall arbeidsgru­pper har vaert i sving, og rundt 170 ansatte har vaert involvert i prosessene. Noen i flere grupper.

– Dette er dyrket fram internt, og dokumenter­er en svaert endringsvi­llig, og ikke minst innovativ organisasj­on. Vi har ikke sett noen andre kommuner som har valgt tilsvarend­e modell som dette, sier hun.

Frigjort tid

Organisasj­onskartet har til sammen tolv virksomhet­er.

– Den åpenbare fordelen, hvis vi eksempelvi­s tar skolene, er at dagens rektorer nå får frigjort tid til i enda større grad dyrke det pedagogisk­e lederskape­t, sier Fuglestad.

Over de tolv virksomhet­ene er det plassert fire strategisk­e områder. Det er «Plan og naering», «Økonomi», «HR» og «Samskaping og innovasjon», som får hver sin leder. Disse fire strategisk­e lederne skal alle jobbe overordnet og på tvers i organisasj­onen, og utgjør sammen med rådmannen ledergrupp­en i den nye kommunen. I den nye kommunen heter det for øvrig heller ikke rådmann lenger, men kommunedir­ektør. Akkurat det er en endring som skjer i alle norske kommuner. Rådmannsti­ttelen er på vei ut.

Ingen er tilbudt jobb

Ifølge Lyngdal kommune er det ikke avklart hvem som skal inn i de ulike lederrolle­ne. Når det gjelder ledergrupp­en, er det kommet i gang kartleggin­gssamtaler, men ingen er foreløpig tilbudt jobb.

–Nå skal forslaget først behandles politisk, deretter starter arbeidet for fullt med å få på plass ansatte og fylle de ulike boksene med nødvendig kompetanse, sier Fuglestad i intervjuet.

 ??  ??
 ?? FOTO: LYNGDAL KOMMUNE ?? Slik blir nye Lyngdal kommune organisert - hvis politikern­e vedtar forslaget slik det foreligger.
FOTO: LYNGDAL KOMMUNE Slik blir nye Lyngdal kommune organisert - hvis politikern­e vedtar forslaget slik det foreligger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway