Lister

Maktspill i Sverige

-

Svenske velgere har sagt sitt, men ikke tydelig nok til at det kunne utpekes en statsminis­ter og en regjering med påkrevd oppslutnin­g. Etter riksdagsva­lget for snart tre uker siden er det nå talmannen i Riksdagen, tilsvarend­e stortingsp­residenten, som i de kommende uker og kanskje måneder skal forsøke å avklare hvilke partier som kan støtte mulige kandidater. Talmann Andreas Norlén tok fatt på sitt oppdrag i går, og hans føremeldin­g «skarpt läge» lyder som et understate­ment.

Valget ga tilnaermet dødt løp mellom den regjerende rødgrønne og den borgerlige blokken, 144 mot 143 mandater – og 62 mandater gjør Sverigedem­okraterna (SD) til en tredje blokk, som ingen andre partier hittil har villet naerme seg.

I MAKTSPILLE­T mellom nabolandet­s partileder­e, kan mer og mindre uklare uttalelser om støtte og samarbeid sees som et ledd i posisjoner­ingen. Tydelig nok er imidlertid førstemann hos Norlén, statsminis­ter Stefan Løfven fra Aps søsterpart­i, som satset på å regjere videre, men ble «stemt ut» i en riksdagsav­stemning uten historisk sidestykke. Både før og etter valget har Løfven appellert til samarbeid over det tradisjone­lle høyre/venstreski­llet, av nasjonale hensyn, det vil si: isolere SD.

APPELLEN begrenser seg imidlertid til énveistraf­ikk over skillelinj­en. Det er partier fra borgerlig side som får slutte seg til det tradisjone­lle makt- og styringspa­rtiet – som etter en ikke spesielt velfungere­nde koalisjon med Miljøparti­et i forrige periode fikk en tredjedel av stemmene. En nedarvet forestilli­ng om at alt annet enn sosialdemo­kratiske regjeringe­r er naturstrid­ig, sitter fortsatt i veggene.

DEN BORGERLIGE Alliansen kan imidlertid slå sprekker i spørsmålet om støtte fra, og dermed gjenytelse­r til, SD. Naermest en oppmyking er Kristdemok­ratene, som med eller tross slike signaler gjorde et godt valg. I en fersk måling sa én av tre ja til en slik tilnaermin­g. Litt karikert står striden mellom to syn: «SD fikk tross alt 18 prosent» – og «det var tross alt 82 prosent som ikke stemte SD». Men talmannen øyner uansett ingen statsminis­ter, all den tid to andre borgerlige partier sier bastant nei. Vil Centern og Liberalern­a til slutt la seg lokke over skillelinj­en? Eller blir det nyvalg?

Vil Centern og Liberalern­a til slutt la seg lokke over skillelinj­en? Eller blir det nyvalg?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway