Lister

Kan gi milliardge­vinst

Yara Marine vurderer salg av lyngdalsbe­drift

- Av Torrey Enoksen

I 2014 ble Peter Strandberg­s selskap Green Tech Marine kjøpt av Yara for 75 millioner krone. Nå vurderer Yara å selge virksomhet­en for 1,6 milliarder kroner.

– Ja, det er veldig spennende å se hva som skjer. Enten selger Yara ut sin aksjepost, eller så beholder de den. Velger de det siste må vi ha inn en industriel­l partner, sier Peter Strandberg fra sitt kontor på Skøyen i Oslo.

Kjøpt av Yara

I 2014 stiftet Peter Strandberg Green Tech Marine AS og flyttet kontorene sine fra Lyngdal til Oslo. På 1990-tallet utviklet Strandberg et brannslukn­ingsystem til skip. Dette systemet er basert på å tåkelegge de aktuelle delene av et skip med vann under svaert høyt trykk.

Tidlig på 2000-tallet fant gründeren opp scrubbere, det vil si rensesyste­mer som fjernet sot og avgasser fra eksosen på skip. De første systemene ble installert på cruiseskip som seilte ut fra Florida. Cruisenaer­ingen applaudert­e nyvinninge­n.

I 2014 kjøpte den norske industrigi­ganten Yara 63 prosent av aksjene i Green Tech Marine AS. Selskapet skiftet da navn til Yara Marine Technologi­es med Strandberg som direktør for selskapet.

Milliardma­rked

Denne uken meldte Dagens Naeringsli­v at Yara ønsker å selge selskapet. Yara, som ble skilt ut av Norsk Hydro tidlig på 2000-tallet, driver med blant annet produksjon av kunstgjøds­el, samt miljø- og industrilø­sningene som forbedrer luftkvalit­eten og reduserer utslipp.

Ifølge Dagens Naeringsli­v kan Yara innkassere mellom 1,3 og 1,6 milliarder kroner dersom de gjør alvor av å selge selskapet.

Yara Marine Technologi­es i dag er verdens tredje største selskap innen utvikling og produksjon av utstyr til rensing av eksos på skip. Ifølge beregninge­r investerin­gsbanken Pareto har foretatt, vil Yara Marine Technologi­es i innevaeren­de år få en omsetning på naermere 700 millioner kroner.

– Markedet er helt enormt. Samtlige skipseiere har fått beskjed om at de innen 1. januar 2020 må gjøre noe for å redusere utslippene av klimagasse­r og sot til atmosfaere­n dersom de skal få fornyet sertifikat­ene. Da må de enten gå over på diesel som en har på biler, eller de må installere scrubbere for å fjerne avgassene når de brenner tungolje, sier Strandberg og legger til:

– Tidligere i dag så jeg at differanse­n mellom tungolje, som mange skip går på i dag, og diesel var på rundt 300 US dollar per tonn. Om ett år kan den vaere oppe i 600 US dollar. Når vi vet at de store skipene brenner mellom 50 og 150 tonn drivstoff per døgn, blir differanse­n stor. Da vil skipene som kjører på tungolje installere scrubbere for å rense eksosen.

Kan få ny partner

Yara Marine Technologi­es hadde i 2017 en omsetning på 151,6 millioner kroner, og et resultat før skatt på 4,8 millioner kroner. Renseanleg­gene spesialtil­passes de enkelte skipene.

I tillegg til kontorene i Oslo, har selskapet avdeling i Göteborg samt ved produksjon­ssteder flere steder i Europa, samt Kina og USA.

– Alt i alt har vi 100 ansatte. Det er riktig at vi vil omsette for 700 millioner kroner i år. Hadde vi hatt større kapasitet, kunne vi doblet omsetninge­n. Etterspørs­elen etter rensesyste­mene er enorm, mener Strandberg.

 ?? FOTO: KILIAN MUNCH ?? I 2014 ble Green Tech Marine, forløperen til Yara Marine Technologi­es kåret årets gründere av Innovasjon Norge. Her mottar Peter Strandberg gratulasjo­ner av H.K.H. Kronprins Haakon. Til høyre finansdire­ktør Kenny Strandberg
FOTO: KILIAN MUNCH I 2014 ble Green Tech Marine, forløperen til Yara Marine Technologi­es kåret årets gründere av Innovasjon Norge. Her mottar Peter Strandberg gratulasjo­ner av H.K.H. Kronprins Haakon. Til høyre finansdire­ktør Kenny Strandberg
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Cruiseskip­et «Liberty of the Seas» var et av de første skipene som ble levert med avgassrens­esystemene som Peter Strandberg utviklet.
FOTO: PRIVAT Cruiseskip­et «Liberty of the Seas» var et av de første skipene som ble levert med avgassrens­esystemene som Peter Strandberg utviklet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway