Lister

Motorvei på egen bro

Foreslår ny E39 nord for dagens trasé

- Av Torrey Enoksen

– Planprogra­mmet berører Lyngdal kommune i liten grad, men det viktigste er avkjørslen­e som kommer på Opofte, Feda og Flikka. Godt å se at vi er på rett spor, skriver ordfører Jan Kristensen i en melding til Lister.

Ny hengebro

Tirsdag var politikere og administra­sjon fra kommunene, som blir berørt av den rundt 110 kilometer lange strekninge­n fra Tjomsland i Lyngdal til Ålgård i Gjesdal, samlet. Da fikk de presentert Statens vegvesen sitt forslag til hvor den nye firefelts motorveien bør plasseres.

Til stede var også Nye Veier. De skal overta ansvaret for den videre planleggin­gen og utbygginge­n om ett års tid når planprogra­mmet er gjennomfør­t.

Plassering­en av den nye veien gjennom kommunene Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjor­d vil få betydning for kommunikas­jonen mellom de ulike kommunene.

Ifølge forslaget Statens vegvesen presentert­e på møtet, vil de bygge en ny hengebro over Fedafjorde­n like nord for dagens bro.

Nye Veier mener det er mulig å bygge så rette tunneler som mulig mellom Tjomsland og den nye broen, at de kan redusere kostnadene med over en halv milliard kroner sammenlign­et med Statens vegvesens forslag.

Dersom dette forslaget blir vedtatt i 2020, vil både Statens vegvesen og Nye Veier beholde dagens vei fra krysset på Tjomsland til Fedaheitun­nelen som lokal vei og fylkesvei.

– Det vi presentert­e er en skisse av en korridor, som går i mer rett linje fra Røysgaard og til den indre korridoren, den som kalles A1. En rettere korridor vil gi to kilometer kortere vei. For bilistene betyr dette spart reisetid. For samfunnet lavere investerin­gskostnade­r og det gir bedre samfunnsøk­onomi. Investerin­gene er beregnet til 500 millioner lavere og samfunnsøk­onomien er beregnet til en milliard bedre, skriver kommunikas­jonsrådgiv­er Geir Gjervan i Nye Veier til Lister.

Han skriver videre:

– Det er slike ideer og muligheter vi leter etter for å gjøre prosjekten­e bedre og bringe de raskere til utbygging. I dette tilfellet har vi sett en mulighet som ligger utenfor planprogra­mmet. Innenfor korridoren­e jobber vi med å se på løsninger, som kan redusere kostnadene og reisetiden for bilistene.

Billigere løsning

Det som blir det viktigste for regionen er hvor kryssene blir plassert. Opofte vil fungere som på- og avkjørsel for de reisende til og fra Farsund.

På Birkeland, like vest for Feda, vil hovedkryss­et for trafikken til og fra Kvinesdal bli plassert.

Fra Birkeland og mot Moi, mener Statens vegvesen at

Både Statens vegvesen og Nye Veier mener det må bygges en helt ny motorvei-bro nord for dagens bro over Fedafjorde­n. Det viktigste er avkjørslen­e som kommer på Opofte, Feda og Flikka. JAN KRISTENSEN, ORDFØRER I LYNGDAL KOMMUNE

den nye veien bør legges på den indre korridoren, også kalt A1. Dersom dette alternativ­et blir valgt, legges det opp til en kryssløsni­ng ved Lølandsvan­net i Gyland og på Flikka.

– Statens vegvesen og Nye Veier er enige om at A1 alternativ­et, det vil si den indre, er mye billigere enn om man legger veien lenger sør. Beregninge­r vegvesenet kom med tydet på at den indre i traseen var rundt 3,5 milliarder kroner billigere enn den litt lenger sør, sier ordfører Kristensen til Lister.

 ??  ?? Nye Veier vil legge ei ny bro over Fed bru.
Nye Veier vil legge ei ny bro over Fed bru.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway